Nu este lipsită de importanță probabilitatea ca dinspre vestul Europei să fi venit o boare de mesaj la Cotroceni, că urmașul lui Burebista și Decebal pe plaiurile mioritice ar trebui să fie uns Dacian Cioloș, după expirarea mandatelor fade al actualului președinte, mai ales că Germania este în căutarea unui nou lider, iar Franța cel puțin pentru moment rămâne motorul politic al Europei unite, cel puțin declarativ, iar noi s-ar putea să ne dotăm cu ceva nave și submarine de fabricație franceză.”

Revenind la cele afirmate atunci, o să încerc o dezvoltare a posibilităților ținând seama de ultimele luări de poziții dar și de variantele efectiv posibile pe scena politică la acest moment, care ceea ce este drept, nu sunt foarte multe.

SCENARIUL DISCREDITĂRII ÎN FAȚA ELECTORATULUI

O primă variantă care se poate lua în calcul, este dacă președintele Iohannis va accepta într-un final varianta alegerilor anticipate, dar pentru asta este nevoie să aibă în vedere prăbușirea în sondaje a PNL, partid la care este greu de crezut că a renunțat în al sprijini.

La acest moment, domnia sa nu are foarte multe modalități de a ajuta PNL în campania electorală, iar una din puținele de care dispune, ar fi discreditarea atât a USR cât și a PSD, prin nominalizările unor personaje de frunte (de preferat liderii partidelor) la funcția de premier, iar apoi incapacitatea acestora de a forma o majoritate sau eventual refuzul de a accepta mandatul, să fie folosit ulterior ca armă de propagandă într-o largă campanie de presă, unde va fi prezentat drept argument suprem al lipsei de maturitate politică, a incapacității de a gestiona problemele țării și în a sublinia ipocrizia acestor partide de a fugi de guvernare atunci când le este oferită.

În acest scenariu, după eventuala depunerea a mandatului de către domnul Cioloș, se va trece posibil de către președintele Iohannis la nominalizarea domnului Ciolacu sau a altui lider PSD, drept premier desemnat (asta dacă vor accepta mandatul), care teoretic, vor fi în imposibilitatea de a forma un guvern, cu excepția situației în care domnul Cioloș va dori să plătească polița unei nominalizări fără viitor și vor susține un guvern minoritar PSD, dar asta cu riscul îndepărtării electoratului destul de greu de convins în a accepta astfel de compromisuri.

Varianta unui guvern PSD – AUR – UDMR este respinsă categoric de către toți actorii politici și ar fi o surpriză de proporții inimaginabile, care este greu de crezut că ar fi posibil de a se realiza, dar să mai și funcționeze.

PREȘEDINTELE IOHANNIS POATE FORȚA REFACEREA COALIȚIEI

Această probabilitate îmbracă la rândul ei două posibile formule, prima cu domnul Cioloș premier (situația actuală) și unde PNL și UDMR după puțină codeală, la îndemnul mai hotărât al președintelui Iohannis, vor accepta pentru ,,binele țării” refacerea coaliției, iar domnul Cîțu ar putea primi în compensare șefia Senatului și un alt lider PNL pe cea a Camerei Deputaților.

Pentru public, argumentul suprem care să justifice această formulă și care va fi susținut necondiționat și de USR + UDMR, este responsabilitatea PNL în a se implica în salvarea țării. dar în același timp încercând să evite erodarea forțată în fața electoratului și lăsând USR-ului această ,,onoare”.

Singurul argument în favoarea acestei ipoteze ar fi că poate domnul Cioloș a avut ceva semnale pentru a primi această desemnare, în caz contrar nu ar arăta decât superficialitate politică din partea domniei sale, ceea ce ar fi dezamăgitor, dar nu este exclus.

O a doua formulă, ar fi ca după depunerea mandatului de către actualul premier desemnat, în cazul în care nu va reuși să facă o majoritate, va fi poate numit un nou premier de la PNL, dar altcineva decât domnul Cîțu, ceea ce ar însemna o abdicare de la linia dură a partidului, dar singura formulă de a putea continua guvernarea.

Întrebarea care se va pune, dacă după eșecul domnului Cioloș în a face o majoritate, nu vor rămâne și mai multe orgolii și resentimente neostoite în ambele partide, adică PNL și USR.

Va reuși președintele Iohannis să domolească spiritele și să reușească coagularea unei noi majorități în condițiile în care, în actuala criză, USR a arătat că nu se teme în a se răzvrăti în fața cerințelor palatului Cotroceni ? Greu de spus la acest moment.

ALEGERILE ANTICIPATE ÎN SITUAȚIA ACTUALĂ

O astfel de decizie din partea președintelui Iohannis, fără o pregătire serioasă din punct de vedere al imaginii electorale, ar fi un dezastru pentru PNL, asta în condițiile în care oricum situația sanitară și economică a țării este extrem de dificilă la acest moment și are foarte multe necunoscute.

În plus la ora actuală, PNL are și probleme interne, care pot aduce multe necunoscute pentru viitor, iar o lovitură internă este posibilă oricând în actuala volatilitate politică.

Astfel este foarte posibil ca aripa Orban să dea o mână de ajutor la constituirea unui guvern Cioloș, asta dacă UDMR va accepta o astfel de formulă, în schimbul unor concesii și promisiuni dorite (unde excelează ca mod de a pune problema), dar încă nesoluționate.

Problema nerezolvată încă, este ce strategie se poate adopta de către PNL în tandem cu președintele Iohannis pentru a diminua capitalul electoral al PSD și AUR, fiindcă altfel încercarea va duce la pierderi foarte mari la adresa partidului, care greu vor mai putea apoi fi surmontate.

FONDURILE EUROPENE CINE LE VA GESTIONA ÎN PERIOADA URMĂTOARE?

Una din marile probleme actuale este dată de fondurile UE, aferente PNRR, unde sunt mulți, foarte mulți bani și tentează pe toată lumea, din toate punctele de vedere. Dar dacă criza politică se prelungește foarte mult, atunci și fondurile europene vor întârzia.

În plus, până la sfârșitul anului trebuie realizat și depus Planul Național Strategic pentru agricultură, proiect extrem de important, dar unde ministrul Oros, unul din cei mai slabi miniștrii din istoria postdecembristă, nu a făcut mare lucru din cauză că nici nu se pricepea, dar era și ocupat cu alte probleme, cum ar fi campania electorală sau vizitele protocolare.

Agricultura, una din ramurile economice importante, mai ales în acest context de criză și unde alimentele se scumpesc în mod accelerat, iar securitatea alimentară este un deziderat extrem de important, nu a ocupat rolul pe care îl merită în agenda guvernului Cîțu, iar asta după opinia multora a reprezentat o dovadă a incompetenței guvernamentale, acuzată culmea chiar de ministrul Oros, situație de-a dreptul penibilă.

ÎN LOC DE CONCLUZIE

În mod cert, președintele Iohannis, că vrea sau nu, va trebui să pună umărul serios la deblocarea situației, iar partea cea mai dificilă este să poată realiza o coaliție care să funcționeze măcar acceptabil până la venirea primăverii, când poate și criza gazelor va fi uitată, dar și pandemia se va mai domoli.

Mai mult îndeplinirea câtorva obiective poate ajuta la remedierea măcar parțială a imaginii PNL și plus că timpul va permite găsirea de noi soluții pentru viitor, care la acest moment lipsesc cu desăvârșire, iar strategia politică a partidului este la pământ. Dar soluțiile necesită și fețe noi, care pot conferi credibilitatea viitoarelor fapte, persoane care lipsesc la acest moment din conducerea PNL.

Totuși pe noi ne roade un gând, înainte de toate – va fi sacrificat domnul Cîțu?