Subiectul mutării Ambasadei României la Ierusalim a stârnit anul trecut un scandal imens între PSD și Klaus Iohannis. Anul trecut, președintele Klaus Iohannis s-a declarat împotriva accestei măsuri. Iohannis a transmis atunci că nu a fost consultat cu privire la o posibilă mutare a ambasadei în Ierusalim.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, spune acum că, potrivit legii, decizia finală privind mutarea ambasadei îi aparține președintelui României. Mai mult, preşedintele afirmă că Palatul Cotroceni nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.
„Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens. Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum. Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern. Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
La rândul său, un înalt responsabil palestinian a criticat duminică anunţul României privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind o „încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU”, relatează dpa.
„O încălcare stridentă a drepturilor Palestinei, a legilor internaţionale şi a rezoluţiilor ONU. Contribuie doar la eliminarea soluţiei celor două state, singura soluţie pentru pace şi stabilitate în întreaga regiune. Facem apel la Uniunea Europeană să ia măsuri în legătură cu această decizie, care este o violare a politicilor consacrate ale Uniunii Europene. Vom discuta această problemă în Liga Arabă şi Organizaţia de Cooperare Islamică”, scrie Saeb Erekat, un înalt oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), pe Twitter.
De asemenea, Ambasada Israelului la Bucureşti îşi exprimă speranţa ca reprezentanţa diplomatică a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim, poziţie exprimată după anunţul făcut în acest sens, duminică, de premierul Viorica Dăncilă. „Ambasada Statului Israel o felicită pe doamna premier Dăncilă pentru declaraţiile făcute astăzi (duminică – n.r.) la Conferinţa AIPAC de la Washington. Ne exprimăm speranţa ca, în viitorul apropiat, Ambasada României să se mute la Ierusalim, capitala eternă a Israelului”, se arată într-o declaraţie a reprezentanţei diplomatice.
Guvernul României a anunţat intenţia de mutare a sediului ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
”După cum știm, președintele Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas, admirabil și curajos, ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internațional un proces de reflecție. Guvernul României a inițiat de atunci un proces de evaluare a oportunității mutării ambasadei României la Ierusalim. De aceea, sunt încântată să anunț astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizionat din țara mea, și în deplin consens, eu ca prim-ministru al României, și guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă, în SUA.
De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, declara în luna mai 2018, în Comisia de politică externă a Camerei Deputaților, că o decizie de mutare a Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim ar putea afecta candidatura României în 2019 pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, a explicat șeful diplomației române, o ambasadă nu poate fi mutată dintr-un oraș în altul fără decret prezidențial obligatoriu, conform legii.