UPDATE 2

Klaus Iohannis a spus că PSD pune sub semnul întrebării independența Băncii Naționale a României, declarând că „BNR nu poate fi acaparat politic de PSD”. Mai mult, președintele a precizat că Doamna Dăncilă a preferat să asculte ordinele de la Partid.  „De aceea eu decis să retrag încrederea dnei Dăncilă”.

Vă prezentăm mai jos declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Ar fi trebuit să am o întâlnire cu doamna Dăncilă. Nu s-a mai ținut. Întâlnirea urma să aibă ca temă conflictul dintre Guvern-PSD și BNR.

Calitatea principală a BNR este independența ei față de Guvern și față de alte autorități. PSD pune sub semnul întrebării această independență. BNR nu poate să fie acaparat de PSD, trebuie să rămână independent.

Politicile BNR și ale Guvernului este de dorit să fie corelate, discutate. Am dorit să mediez, dar doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru. 

Președintele trebuia consultat în legătură cu memorandumul secret (privind mutarea ambasadei la Ierusalim, n.r.). Pe 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă jura să respecte Constituția, legile țării. Înseamnă nu doar că se respectă și pricipiul colaborării loiale, se respectă deciziile Curții Constituționale. 

Doamna Dăncilă a preferat să executele ordinele de la partid. Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă.

Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al Romaniei și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de prim-ministru al României. 

 

UPDATE
Viorica Dăncilă nu a dat curs invitației președintelui Klaus Iohannis de a participa la întâlnirea de astăzi, de la Palatul Cotroceni.
La ora 11, președintele Klaus Iohannis va face declarații de la Cotroceni.

 

 

Luni, Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni „şi pe unii, şi pe alţii”. „Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni”, a spus şeful statului.

El a susţinut că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme”. Administraţia Prezidenţială a anunţat ulterior că şeful statului a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat. Miercuri, el s-a întâlnit cu conducerea BNR, iar pentru vineri, de la ora 11, este programată întrevederea cu prim-ministrul. „Preşedintele speră că, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Ieri, aflat într-o vizită la Bacău, președintele a spus că „fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie s-a dus în Israel, fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să treacă pe la mine. Chiar dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii, eu răpsund de politica externă”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Legat de relaţia BNR- Guvern şi încercarea sa de mediere, şeful satului a afirmat că: „Putem să constatăm o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie în curtea BNR. Există o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat. Şi dacă veni vorba de BNR, trebuie să înţeleagă toată lumea- PSD, Guvern sau preşeidntele Camerei – că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa”. Klaus Iohannis a mai precizat că cele două instituţii trebuie să îşi armonizeze opiniile.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a menționat, joi seara, că preşedintele Iohannis „a inventat” un conflict între Guvern şi Banca Naţională pentru a apărea ca mediator.

 

„Nu poţi să dai pe surse că ai convocat-o (pe premierul Viorica Dăncilă – n.r.) la Cotroceni, vineri. Cum adică ai convocat-o? A inventat, de exemplu, un conflict între Guvern şi Banca Naţională, care nu există, ca să apărem noi cu preşedintele ca mediator. Aşa ceva nu poate fi acceptat şi nu o acceptăm nici noi, ca partid, şi nici doamna prim-ministru. Eu am spus şi la întâlnirea pe care am avut-o, pe care a făcut-o publică preşedintele, după instalarea doamnei prim-ministru, despre care am vorbit şi noi, am convenit – şi am sperat că se întâmplă – că relaţia va fi una de respect reciproc, de bună-credinţă, de colaborare, de informare reciprocă în toate problemele, mai ales în ceea ce priveşte cele de politică externă. Or, aşa ceva nu s-a întâmplat”, a spus Dragnea la Antena 3.

El a adăugat că acest lucru nu este corect şi vor acţiona şi cei din arcul guvernamental în consecinţă.

„Nu putem să continuăm aşa, să vedem că nu se întâmplă nimic şi toţi să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României”, a afirmat Dragnea.