Preşedintele iranian este dispus să coopereze cu președintele ales al SUA. Care sunt condițiile

acordul nuclear

Preşedintele iranian a transmis în data de 11 noiembrie că este dispus să coopereze cu președintele ales al SUA. Hassan Rouhani a subliniat că obiectivul său este înlăturarea sancţiunilor impuse de SUA.

”Obiectivul nostru este să înlăturăm obstacolul sancţiunilor SUA de pe umerii populaţiei iraniene… acest scop este conform cu interesele naţionale”, a declarat Rouhani într-un discurs transmis de postul de televiziune public din Iran, conform agerpres.ro

El a adăugat că Teheranul este pregătit de negocieri cu Statele Unite, cu condiţia ca Joe Biden să readucă ţara sa în acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian şi să ridice sancţiunile impuse de preşedintele în exerciţiu Donald Trump.

De asemenea, liderul iranian le-a cerut opozanţilor săi să nu obstrucţioneze aceste obiective. Adepţii liniei dure de la Teheran se opun politicilor pro-occidentale promovate de Rouhani şi acordului nuclear din 2015.

Diako Hosseini, consilier de-ai lui Hassan Rouhani, se aşteaptă ca, printr-un ”sabotaj” înainte de a părăsi Casa Albă, Trump să complice o decizie a lui Joe Biden privind revenirea SUA în acordul nuclear.

”Pentru a neutraliza aceste planuri, ar trebui să fim rezervaţi până când noul guvern al SUA îşi preia mandatul, în luna ianuarie, şi să nu ne lăsăm provocaţi”, a declarat Hosseini pentru agenţia de presă ISNA.

Restricțiile impuse de SUA

Acordul din 2015 nu autorizează Teheranul să producă uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie (IR-1). Instalarea centrifugelor în cascadă permite accelerarea procesului de îmbogăţire.

La 7 septembrie anul trecut, Iranul a anunţat instalarea unor centrifuge avansate înainte de a-şi creşte stocul său de uraniu îmbogăţit, care din iulie 2019 depăşeşte limita (300 kg) fixată de acordul de la Viena din 2015.

Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, printre care SUA, a fost denunţat în mai 2018 de preşedintele american Donald Trump. De atunci, Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de ”presiune maximală” ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.

Începând din luna mai 2019, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit dincolo de limita fixată de acord şi îmbogăţeşte acest element chimic la 4,5%, nivel superior plafonului fixat (3,67%), dar încă departe de pragul necesar pentru o utilizare militară.