Președintele Juan Guaidó joacă în afara legii. Ce s-a întâmplat de fapt în Republica Bolivariană

Președintele Juan Guaidó joacă în afara legii. S-a spus adevărul cu privire la evenimentele recente desfășurate în Republica Bolivariană din Venezuela. Intrigi în Parlamentul venezuelean.

Ministerul Puterii Populare pentru Afaceri Externe al Republicii Bolivariene din Venezuela salută respectuos ambasadele și reprezentanțele onorabile ale organizațiilor internaționale acreditate la Caracas, cu ocazia de a face referire la sesiunea de instalare a primei perioade a sesiunilor ordinare ale Adunării Naționale, corespunzătoare anului 2020, sărbătorită la 5 ianuarie.

Având în vedere unele versiuni lansate de presa internațională care nu se conformează faptelor, precum și un număr redus de reacții din partea actorilor internaționali, Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela se află în postura de a informa în detaliu despre cele întâmplate, în onoarea adevărului istoric și pentru o mai bună înțelegere a ceea ce s-a întâmplat.

În primul rând, este relevant să ne referim la unele aspecte ale cadrului legal venezuelean, cu o relevanță specială în această problemă. Adunarea Națională a Republicii Bolivariene Venezuela este organul unicameral care exercită puterea legislativă în Venezuela. În conformitate cu Constituția, la 5 ianuarie a fiecărui an, fără a fi nevoie de o notificare prealabilă, trebuie să fie instalată prima ședință regulată, moment în care Consiliul de Administrație va fi ales pentru a guverna destinele organului parlamentar.

Structura Consiliului de administrație

Consiliul de administrație este format din Președintele organului legislativ și doi vicepreședinți, precum și un secretar și subsecretarul acestora. Parlamentul venezuelean este format din 167 de deputați, cei actuali fiind aleși la 15 decembrie 2015 pentru perioada de cinci ani, între 2016 și 2020.

Constituția stabilește majoritatea absolută a membrilor Adunării Naționale ca cvorum pentru ședința valabilă, în timp ce Regulamentul Intern și de Dezbatere – un instrument cu rangul de lege organică prevăzut în Constituție – stabilește caracterul obligatoriu al prezenței fizice a deputaților în sediul parlamentar pentru a constitui cvorumul menționat și, de asemenea, stabilește că alegerea consiliului de administrație este obținută de majoritatea simplă a parlamentarilor prezenți.

Acum, în raport cu evenimentele recente, este necesar să se informeze că, în sesiunea din 5 ianuarie, un număr de 151 din cei 167 de parlamentari aleși s-au aflat la sediul Puterii Legislative, depășind cu mult cvorumul, necesitând, prin urmare, suma din 76 de voturi – jumătate plus unul dintre cei prezenți – pentru a alege noua directivă parlamentară.

Președintele Adunării a refuzat să instaleze sesiunea

Cu toate acestea, în ciuda prezenței majoritare a deputaților tuturor forțelor politice, inclusiv ai celor doi vicepreședinți ai consiliului de administrație ce termina mandatul, Președintele Adunării până la acel moment, Juan Guaidó, a refuzat să intre în Palatul Legislativ și să instaleze sesiunea.

După ce s-a așteptat mai mult de două ore, în absența președintelui, sesiunea a trebuit să fie instalată și, în conformitate cu reglementările interne ale Adunării Naționale, cel mai vechi deputat, Héctor Agüero, a fost stabilit ca director al dezbaterilor și a numit din parlamentarii prezenți un secretar accidental, începând astfel dezbaterea pentru alegerea noului consiliu de administrație.

În cadrul sesiunii, un grup de parlamentari a prezentat o formulă de integrare a noii Directive, care, atunci când nu a fost depusă o altă nominalizare, s-a trecut la votare, obținând un total de 81 de voturi pentru, depășind astfel numărul de voturi necesar, stabilindu-se atunci că Directiva Parlamentului este formată după cum urmează: – Președinte: Deputatul Luis Parra (Primul partid al Justiției / statul Yaracuy) – Prim-vicepreședinte: Deputatul Franklin Duarte (Partidul Copei / Statul Táchira) – Al doilea vicepreședinte: Deputatul José Noriega (Partidul Voinței Populare / Statul Sucre) – Secretar: Cetățean Negal Morales (Partidul de Acțiune Democratică / Statul Miranda) – Sub secretar: Cetățeanul Alexis Vivenes (Partidul Voinței Populare / Statul Sucre).

Deputatul Juan Guaidó, înfrânt

Este relevant să subliniem că această nouă directivă este constituită în totalitate de parlamentari atașați opoziției față de forțele politice care susțin guvernul național, chiar dacă, la rândul lor, exprimă dezacord cu conducerea posterioară a deputatului Juan Guaidó. Cu toate acestea, există o încercare a unor sectoare de a impune o narațiune contrară faptelor, deoarece refuză să admită înfrângerea politică suferită de formula deputatului Juan Guaidó.

Dar adevărul este că, de la primele ore din acea zi, deputatul Guaidó a refuzat să intre în sediul Parlamentului când a constatat că nu are suficiente voturi pentru a fi reales. În schimb, a ales să joace într-un spectacol nefericit, cu unicul scop de a obține o imagine controversată și de a poziționa lumea cu ideea falsă că fusese împiedicat să intre, în timp ce încerca să forțeze cordonul pe care forțele de securitate îl desfășoară în jurul zonei Parlamentul, chiar încercând să acceseze sediul parlamentar, sărind gardul perimetrului, dat fiind faptul că poarta principală a incintei era clar activată pentru intrarea parlamentarilor, fapt dovedit de prezența a 151 de deputați în salonul central pentru ședințe al palatului legislativ.

Juan Guaidó joacă în afara legii

După cum reiese din dovezile hemerografice extinse care există, prezența forțelor de securitate venezueleene în jurul sediului parlamentar este parte a măsurilor obișnuite de protejare a filialei legislative, care include asigurarea perimetrală a mai multor străzi din jurul Palatului Federal Legislativ, un dispozitiv care variază în intensitate în funcție de nivelul de amenințare care este determinat la fiecare oportunitate, deci nu trebuie interpretat ca o măsură excepțională, cu atât mai puțin restrictivă a funcționării parlamentului.

Astfel, odată ce noua directivă parlamentară a fost numită, deputatul Juan Guaidó a ales să joace un eveniment înfiorător, prin organizarea unei ședințe de deputați în afara sediului parlamentar, în cadrul căreia se intenționa instituirea unui fel de directivă paralelă, cu participarea persoanelor care nu dețin statutul de reprezentanți parlamentari, deoarece nu au autorizația corespunzătoare a Curții Supreme de Justiție, din cauza căreia în ultimii patru ani nu au participat la ședințele parlamentului și nici nu a fost necesară prezența acestora până atunci pentru nicio directivă a Adunării Naționale.

Cu aceste acțiuni, domnul Juan Guaidó a încercat din nou să iasă din lege, dar adevărul este că a fost respins de un important sector de parlamentari de opoziție, care s-au revoltat împotriva încercării de a impune de la Washington președinția parlamentului venezuelean, ignorând amenințările jenante care au fost aduse în ultimele zile de diverși purtători de cuvânt ai guvernului american, care reflectă disperarea Statelor Unite față de eșecul planului său de schimbare a regimului pentru Venezuela, ceea ce îl face marele învins din această zi.