Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul: Bogdan Chiriţoiu primește un nou mandat în fruntea Consiliului Concurenței, în ciuda controverselor publice care l-au vizat. Prin urmare, autoritatea responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență va fi condusă în următorii cinci ani tot de Chirițoiu.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul: Bogdan Chiriţoiu primește un nou mandat în fruntea Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenței este singura autoritate responsabilă cu aplicarea regulilor de concurență, având ca principală misiune protejarea consumatorilor de practicile ce pot distorsiona funcționarea pieței libere.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. Încă un mandat pentru Chirițoiu
Astfel, Președinția României a informat că șeful Statului a semnat vineri, 18 iunie 2021, următoarele decrete:
– Decret privind numirea domnului Bogdan-Marius Chiriţoiu ca membru al Plenului Consiliului Concurenței, în funcția de președinte, pentru un mandat de 5 ani.
– Decret privind numirea domnului Dan-Virgil Pascu ca membru al Plenului Consiliului Concurenței, în funcția de vicepreședinte, pentru un mandat de 5 ani.
Trebuie precizat că Bogdan Chirițoiu a fost ținta mai multor acuzații publice, în timpul guvernării PSD, legate de faptul că nu ar proteja cetățenii români, prin prisma poziției pe care o ocupă, de abuzurile multinaționalelor.
Guvernarea PSD a avut chiar o tentativă să îl schimbe din funcție prin modificarea Legii concurenței, mai precis a modului în care este numit președintele instituției.
De asemenea, Chirițoiu a trebuit să răspundă acuzațiilor că și-a folosit influența pentru a beneficia de bani europeni, din care și-a construit o pensiune, prin finanțările oferite în cadrul programului SAPARD.
”Bogdan Chiritoiu este membru PNL și un apropiat al lui Theodor Stolojan, în subordinea căruia a lucrat în perioada în care acesta conducea Departamentul economic de la Președintie”, a acuzat la vremea aceea Biroul de Investigații Politice, prin vocea lui Mugur Ciuvică.
Aviz pozitiv de la comisiile parlamentare
Ultima controversă în care a fost implicat Chirițoiu a fost legată de liberalizarea pieței de energie din România – el a fost acuzat că nu a avut nicio intervenție, deși au existat numeroase semnale, inclusiv din partea ministrului de profil, că distribuitorii au adoptat poziții neconcurențiale care îi lezează direct pe consumatori.
Cu toate acestea, Comisia de privatizare din Senat şi Comisiile de buget-finanţe şi economice din Senat şi Camera Deputaţilor au acordat, pe 25 mai, aviz favorabil pentru cei doi pentru posturile vacante de membru în plenul Consiliului Concurenţei.
Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial, format din 7 membri – un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă.
Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente: una preventivă, de monitorizare și supraveghere a piețelor, și una corectivă, de sancționare a abaterilor de la un comportament concurențial normal, se arată pe site-ul instituției.
Sursa foto: Capital.