Buget de stat 2025. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Buget de stat 2025. Administrația Prezidențială a anunțat luni, 10 februarie 2025, că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele privind promulgarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025 (PL-x 1/01.02.2025) și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025 (PL-x 2/01.02.2025).

Parlamentul a adoptat miercuri seară proiectul Legii bugetului de stat și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat după aprobarea bugetului de stat pentru 2025 că sunt îndeplinite condițiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.

Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi „pentru” și 192 de voturi „împotrivă”, a mai precizat Administrația Prezidențială.

De asemenea, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025 a fost aprobată, înregistrându-se 255 de voturi „pentru” și 192 de voturi „împotrivă”.

Bugetul este structurat cu un deficit de 7% din PIB în termeni cash, adică 134,6 miliarde lei, pe venituri de 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate de 802,2 miliarde lei. Creșterea economică estimată, conform celei mai recente prognoze a Comisiei de Prognoză, este de 2,5%, iar PIB-ul nominal este prevăzut să ajungă la 1.912 miliarde lei. Inflația medie anuală pe baza căreia a fost construit bugetul este de 4,4%.

Legea bugetului de stat a fost adoptată miercuri, 5 februarie

Miercuri, 5 februarie, Legea bugetului de stat a fost aprobată cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”. În acea seară, plenul Parlamentului a încheiat dezbaterile pe articolele și anexele proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2025, urmând ca votul final să fie acordat ulterior.

Dezbaterile din plenul reunit au durat aproximativ șapte ore, în timp ce discuțiile din comisii s-au desfășurat pe o perioadă de mai mult de 20 de ore, având loc marți și continuând până în noaptea de marți spre miercuri.

În urma acestor dezbateri, proiectul bugetului de stat a suferit aproximativ 60 de modificări față de forma inițială propusă de Guvern, modificări care au fost aprobate de plenul Parlamentului. Printre acestea se numără ajustări de formă, rectificări și alocări suplimentare de fonduri, inclusiv 34 de amendamente destinate Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru personalul clerical și pentru renovarea, repararea sau construirea de biserici.

Un amendament semnificativ a fost eliminarea sumei de 700.000 lei, care fusese inițial alocată în bugetul Curții Constituționale (CCR) pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și ale foștilor judecători pensionari.

Un alt amendament aprobat prevede alocarea a 35.125.000 lei pentru lucrările de intervenție la construcțiile și instalațiile clădirilor în care își desfășoară activitatea Institutul Clinic Fundeni.