Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul: Un celebru procuror a fost eliberat din funcție, după aproape 13 ani petrecuți în structurile de conducere ale DNA și alți 6 ani de activitate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.
Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri mai multe decrete vizând promulgarea unei legi şi înfiinţarea a trei noi consulate, dar și eliberarea din funcţie a procurorului Lucian Papici.
Astfel, Administrația Prezidențială anunță că șeful Statului a semnat vineri, 18 iunie 2021, următoarele decrete:
Președintele Klaus Iohannis a semnat: Papici iese din sistem
– Decret pentru promulgarea Legii privind acceptarea Convenției globale pentru recunoașterea calificărilor din învățământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019 (PL-x 127/17.03.2021);
– Decret privind eliberarea din funcția de procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a domnului Lucian Gheorghe Papici – pensionare, la data de 18 iunie 2021;
– Decret pentru reîncadrarea în funcția de judecător la Tribunalul București a doamnei Florica Lază;
– Decret pentru reîncadrarea în funcția de judecător la Tribunalul Alba a doamnei Carmen-Marilena Popa;
– Decret pentru reîncadrarea în funcția de judecător la Judecătoria Toplița a domnului Adrian Doru Russu;
– Decret pentru reîncadrarea în funcția de judecător la Judecătoria Reșița a domnului Vivi Florin Șuiu;
– Decret privind înființarea Consulatului General al României la Chișinău, Republica Moldova – cu un număr de 13 posturi;
– Decret privind înființarea Consulatului General al României la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – cu un număr de 10 posturi;
Decret privind înființarea Consulatului General al României la Madrid, Regatul Spaniei – cu un număr de 9 posturi.
Inamicul lui Liviu Dragnea
Trebuie precizat faptul că Lucian Gheorghe Papici a fost șef al Secției I din Direcția Națională Anticorupție, pe vremea când Daniel Morar conducea instituția.
Papici a instrumentat dosarul Referendumului din vara anului 2012, în urma căruia fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a primit o condamnare cu suspendare.
Liviu Dragnea a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi pus la punct un sistem național de influență prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012, de demitere a președintelui Traian Băsescu.
Potrivit procurorilor anticorupție, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnături.
Lucian Papici a revenit la Timisoara în 31 august 2015, după aproape 13 ani petrecuți în structurile de conducere ale DNA.