Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 13 aprilie, că situația economică din România este bună, că nu există nicio gaură sau perspectivă tristă și că lucrurile trebuie corectate.
”Este o discuţie în spaţiul public care după părarea mea a luat-o într-o direcţie complet greşită şi o să vă spun imediat ce se poate face. Situaţia economică în România este bună. Avem creştere economică. Avem dezvoltare, cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize generate în principal de război. În acelaşi timp, România dispune de oportunităţi imense de a obţine bani europeni”, a declarat președintele joi, 13 aprilie, la Constanța.
Guvernul a supraevaluat capacitățile de colectare
Șeful statului a precizat că, atunci când s-au negociat fondurile europene şi pentru PNRR, a fost la Bruxelles, unde a negociat timp de patru zile și patru nopți.
”Am obţinut atunci 80 de miliarde de eure, fonduri europene şi fonduri pentru PNRR, pentru proiecte din România. Este o oportunitate imensă şi treaba Guvernului e să creeze cadrul ca aceşti bani să fie atraşi în folosul firmelor şi a românilor în ansamblu”, a spus Klaus Iohannis.
Acesta a punctat, totodată, că atunci când s-a construit bugetul pentru 2023, s-au supraevaluat capacitățile de colectare.
”Se pare că atunci când s-a construit bugetul pentru anul în curs, 2023 a existat o oarecare supraevaluare a capacităţilor de colectare, adică Guvernul a crezut că cei de la Fisc vor aduna mai mulţi bani, lucru care nu s-a întâmplat chiar aşa. Însă, nu există nicio gaură şi nicio perspectivă tristă, trebuie corectate lucrurile.Evident că trebuie corectate şi pe colectare, adică Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine, dar trebuie corectat şi pe partea de cheltuieli. Asta înseamnă că la anumite capitole, banii trebuie folosiţi mai judicios”, a explicat șeful statului.
Nu vor exista tăieri de salarii
Președintele a asigurat că ”nu e nevoie de tăieri”.
”Ca să o spun foarte clar, să înţeleagă toată lumea, atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, şi cred că voi mai avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii”, a spus el.
”Ideea mea şi a coaliţiei nu e să băgăm România într-un scenariu de austeritate. S-a dovedit când am avut criza bancară, în 2008, 2010, că austeritatea nu e o soluţie şi sper să reţină bine şi politicienii şi cvazipoliticienii. Austeritatea nu este o soluţie. În consecinţă, nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu îmi doresc ca prin dezvoltarea României şi prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine. Oricine în spaţiul public spune altceva e în eroare”, a declarat Klaus Iohannis.
”Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbători, să-şi facă românii griji că vor fi daţi afară sau că li se vor tăia salariile”, a adăugat acesta.
Klaus Iohannis, despre tăierile de cheltuieli din Administrație
Cât despre reducerile de cheltuieli din instituția sa, președintele a precizat că Administrația se va încadra în prevederile bugetare aprobate.
”Administraţia Prezidenţială se va încadra în prevederile bugetare care au fost aprobate prin legea bugetului”, a spus el.
”Sunt complet împotriva unor tăieri alandala. Eu personal sunt de mult în administraţie, am văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, cu tăieri pe cheltuieli curente, toate prost gândite. Eu îmi doresc, şi asta le-am transmis celor din coaliţie, îmi doresc un plan judicios, făcut cu cap, adică tăiem de acolo de unde se poate tăia fără a pune ceva în dificultate. Deci să nu vă aşteptaţi să agreez sau să salut tăieri care se fac aşa, din pix, din biroul unui ministru. Nu aşa trebuie să se lucreze şi nu suntem în situaţia de a face nişte tăieri senzaţionale şi în niciun caz nu suntem în situaţia de a face tăieri din banii românilor”, a adăugat șeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că, dacă se continuă cu discuțiile despre tăieri de salarii și altele, se va ajunge la o țopăială bugetară.
”O să am grijă să nu ajungem într-o ţopăială bugetară. Este una ce s-a votat în Parlament, şi apropo am promulgat acea lege şi este altceva ce trebuie făcut pentru a ajusta cheltuielile bugetare. Una este o corectură care s-a făcut în Parlament, alta este o corectură care trebuie făcută de acolo unde s-a greşit în capul locului, de la Finanţe. Dacă au supraevaluat bugetul, acum nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în limite realizabile”, a spus acesta.