"Proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste ordonanţe de urgenţă", scrie Iohannis, vineri, pe Facebook.
Şeful statului le-a spus miercuri miniştrilor, în deschiderea şedinţei de Guvern pe care a prezidat-o, că 'sunt doi elefanţi în încăpere' – ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale.
"Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi – ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni privind graţierea şi modificarea codurilor", a afirmat Iohannis.
El a precizat că premierul s-a angajat ca aceste două acte normative să nu fie băgate "peste noapte" în nicio şedinţă de Guvern, fără se da în consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege. "CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi, bineînţeles, opiniei publice", a susţinut preşedintele.
Ministerul Justiţiei a finalizat marţi elaborarea a două acte normative, unul care vizează graţierea pentru anumite fapte şi un altul care ţine cont de deciziile CCR în domeniu, a declarat ministrul Florin Iordache, miercuri, după şedinţa de Guvern prezidată de şeful statului.
"Cele două acte normative vizează graţiere şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate.(…) În momentul în care vom avea avizele de susţinere sau de nesusţinere, cu modificări sau nu, vom relua discuţia şi vom intra în Guvern. În acest moment, Ministerul Justiţiei şi-a asumat cele două acte normative", a declarat Florin Iordache.
Ministrul Justiţiei a declarat în acelaşi context că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, întrucât gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este peste 150%, iar ţara noastră se va afla în luna mai sub imperiul unei decizii CEDO datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane, scrie Agerpres.
Florin Iordache, ministrul Justiției, a avut o primă reacție, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut retragerea ordonanțelor privind modificarea codului penal și grațierea.
"Se va discuta în guvern și răspunsul îl vom da formal atunci când vine și primul ministru. Dacă mă întrebați și pe mine personal, le-am inițiat tocmai pentru a avea puncte de vedere și opinii și la aceste proiecte de legi, dacă stăteau în sertar și nu aveam puncte de vedere despre ce discutam? Rolul acestora a fost tocmai să avem o opinie. Punctul de vedere al procurorilor îl știam, că dumnealor au instrumentat dosarele și au obținut condamnărilor. Dar eu caut o soluție, dacă cineva îmi poate da o soluție atunci o îmbrățișăm", a afirmat Florin Iordache, într-o intervenție telefonică la B1 TV.