”Prezenţa companiilor luxemburgheze în România este binevenită, întrucât cooperarea noastră actuală şi viitoare va aduce beneficii majore ambelor ţări. Există oportunităţi bune pentru afaceri în România, ţara noastră beneficiind de un cadru macroeconomic bun, cu o previziune de creştere economică de peste 4% în 2016, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, poate cu excepţia Marelui Ducat de Luxemburg, care are 5%. Totodată, nivelul datoriei publice este sub 40% din PIB, fiind unul dintre cele mai reduse din UE”, a spus Iohannis, la un eveniment economic organizat la Camera de comerţ din Luxemburg.
El a subliniat că, din punct de vedere financiar, piaţa de capital din România este atractivă şi în creştere în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă. ”De asemenea, îndeplineşte criteriile necesare pentru a fi promovată la statutul de piaţă emergentă. Acesta este un obiectiv care va fi cu siguranţă atins în următorii ani. La acestea se adaugă şi o piaţă a muncii din ce în ce mai flexibilă. În plus, România promovează sugestiile mediului de afaceri pentru crearea unui sistem educaţional dual, care să producă mai multe competenţe profesionale care să acopere nevoile economiei'”, a afirmat şeful statului.
Iohannis a arătat că România se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte viteza maximă a conexiunii la internet şi pe al doilea loc la accesul la internet de bandă largă, adăugând că ţara noastră oferă o forţă de muncă extrem de competitivă Uniunii Europene. ”Peste 25% dintre studenţii absolvenţi din România vor avea o specializare în domeniul tehnic şi încă un sfert în economie şi afaceri. Avem 7.000 de absolvenţi IT&C anual, care se adaugă la un total de 90.000, cu previziuni de a se depăşi pragul de 100.000 până în 2018. 90% dintre studenţii români stăpânesc limba engleză, 26% – franceza, 17% spaniola şi doar 8% limba germană. Toate aceste puncte forte, cumulate cu stabilitatea noastră monetară şi financiară reprezintă o asigurare pentru investitori că România este o destinaţie foarte bună pentru investiţii pe termen lung. Acest fapt este reliefat de evoluţia recentă a investiţiilor străine directe, domeniu care a înregistrat în 2015 o creştere semnificativă, de aproximativ 17%. Trebuie menţionat şi faptul că jumătate din aceste investiţii au fost de tip greenfield”, a subliniat şeful statului.
El a indicat că România are calităţile necesare şi că este timpul să 'facă pasul dincolo de standardele minimale ale unei economii de piaţă funcţionale şi să profite de oportunitatea de a crea un nou model economic bazat pe competitivitate, investiţii şi inovare'. ”Aceasta este singura manieră prin care putem genera o creştere economică sustenabilă şi puternică pe termen lung”, a adăugat Iohannis.
Şeful statului a precizat că România lucrează la eliminarea practicilor nedorite şi risipitoare, prin înlăturarea constrângerilor care afectează libertatea economică şi prin creşterea încrederii pe care mediul de afaceri trebuie să o aibă în politicile economice ale Guvernului. (Sursa: Agerpres)