Într-un mesaj publicat pe Twitter, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că salută acordul cu privire la obiectivul climatic 2030 şi subliniază că, în acest domeniu, interesele ţării noastre sunt acoperite.
„Salut acordul cu privire la obiectivul climatic 2030. Decizia va permite modernizarea economiilor Uniunii Europene şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor europeni”, a scris şeful statului, vineri, pe platforma de socializare.
Totodată, acesta a mai subliniat faptul că „România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie”.
Klaus Iohannis participă la Bruxelles la reuniunea Consiliului European. Unele din obiectivele acestei reuniuni a fost obţinerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ţinte, mai ambiţioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de ‘cel puţin 55%’ comparativ cu anul 1990.
Reuniunea a fost amânată
În luna octombrie, la reuniunea miniștrilor europeni de mediu din Luxemburg, apelurile Parlamentului European de intensificare a acțiunilor UE în domeniul climei au fost ignorate.
Astfel, decizia privind obiectivul climatic pentru 2030 a fost amânată pentru summit-ul UE din decembrie de la Bruxelles, chiar înainte de expirarea termenului pentru care UE trebuie să prezinte un obiectiv în temeiul acordului climatic de la Paris până la sfârșitul anului 2020.
De asemeenea, președinția germană a Consiliului ia în considerare, de asemenea, întârzierea negocierilor între guvernele naționale, Parlamentul UE și Comisia Europeană cu privire la legislația UE privind schimbările climatice până după ce șefii de stat și de guvern ajung la un acord cu privire la obiectivul climatic pentru 2030.
„Fereastra pentru abordarea problemei urgenței climatice se închide rapid. Între timp, industria gazelor naturale, lobby-ul pentru agricultură industrială, companiile aeriene și producătorii de autoturisme fac găuri în Pactul ecologic european. Nu numai că acțiunea UE în materie de schimbări climatice este atacată din exterior, mai multe guverne, dar și Comisia, sunt în favoarea utilizării unor trucuri contabile pentru a umfla artificial obiectivul de reducere a emisiilor pentru 2030”, declara Sebastian Mang, consilier pe politici climatice Greenpeace.
Sursa Foto: INQUAM Photos