Cu această ocazie, liderul palestinian intenţionează să povestească lumii întregi despre suferinţele la care sunt supuşi palestinienii de către ocupaţia israeliană, a declarat Mahmud Abbas cu ocazia unei reuniuni a conducerii palestiniene, la Ramallah (Cisiordania ocupată), transmite Xinhua.

Liderul palestinian consideră că a deveni membru cu drepturi depline al ONU reprezintă un drept legitim al poporului său.

Mahmud Abbas condiţionează relansarea negocierilor de pace cu Israelul, blocate definitiv în toamna anului trecut, de recunoaşterea statului Palestina, în interiorul graniţelor existente înaintea ‘războiului de şase zile’ israeliano-arab din 1967.

Un demnitar palestinian a declarat recent că preşedintele Abbas va cere recunoaştere internaţională, în lipsa unei ‘propuneri credibile’ de relansare a negocierilor de pace cu Israelul.

Pe de altă parte, Israelul care se opune intenţiei palestiniene, şi-a anunţat joi participarea, după ce în ultimele zile în mediile politice planase incertitudinea. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU pentru a prezenta obiectivele ţării sale faţă de propunerea palestiniană.

Israelul şi alte state care susţin opoziţia acestuia, în special SUA, au iniţiat o amplă campanie diplomatică pentru a determina statele indecise să nu voteze în favoarea cererii palestiniene.

În acest context, preşedintele american Barack Obama va avea o întâlnire separată cu premierul Netanyahu, săptămâna viitoare, la New York.
SURSA: Agerpres