Președintele polonez Andrzej Duda spune că nu există „niciun indiciu că a fost un atac intenționat asupra Poloniei”. Premierul polonez a precizat la rândul său că, având în vedere dovezile deținute în prezent, Polonia nu va invoca deocamdată Articolul 4 din tratatul NATO, dar rămâne „un instrument pe care îl avem la îndemână”.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu există „niciun indiciu” că racheta care a căzut marți în Polonia a fost un „atac intenționat” asupra țării, scrie CNN. Duda mai declarat că ”cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică” şi face parte din modelul S300.
Nu există indicii că ar fi vorba despre un atac intenționat
„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă S-300 de fabricație rusească. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă”, a scris el miercuri pe Twitter.
El a adăugat că există „multe indicii” că a fost o rachetă de apărare aeriană, care „din păcate a căzut pe teritoriul polonez”.
Căderea rachetei în estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, marchează momentul în care prima dată o țară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului. Nu este clar, în acest moment, cine a tras racheta și nici de unde anume a fost lansată, deși evaluările inițiale ale SUA sugerează că aceasta provine din Ucraina.
”Ieri (marţi – n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei”, a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, ”nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete”.
Nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO
”Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. ”Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână”, a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că ”toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat”.
Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată ”integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.