La Forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, Maia Sandu a afirmat ferm că simpla acordare a statutului de candidată UE a Republicii Moldova nu înseamnă acceptarea țării sale în blocul comunitar.
„Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs”, a adăugat Maia Sandu, relatează agenția de presă Reuters.
Preşedintele Republicii Moldova i-a informat vineri pe participanţii conferinţei de la Slovacia că în țara sa are loc o reformă a justiţiei şi o luptă împotriva corupţiei.
„Rămânerea în această regiune tampon, în această zonă gri, este o veste foarte rea pentru noi. De aceea încercăm să obţinem de la UE un semnal pozitiv”, a spus vineri Maia Sandu.
Şefa Guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, afirmase recent că există „o şansă istorică” de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, susținând ferm că niciun proiect nu trebuie să înlocuiască drumul statului respectiv către statutul de membru cu drepturi depline al UE.
Menționăm faptul că Republica Moldova şi-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi noua victimă a armatei ruse, observând totodată că Ucraina și Georgia au făcut demersuri similiare.
Referitor la posibilitatea extinderii războiului din Ucraina în alte state europene, amintim faptul că Klaus Iohannis și Maia Sandu au primit recent o scrisoare din partea a 92 de foști deputați de peste Prut în care este specificat faptul că riscul unei invazii a Federației Ruse este real.
Războiul din Ucraina poate avansa în alte state! Republica Moldova poate fi noua victimă a armatei ruse
„Războiul sângeros declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și ororile comise de trupele ruse asupra orașelor și populației civile ucrainene se lasă cu efecte tot mai devastatoare asupra ucrainenilor – exodul a circa 5 milioane de cetățeni ucraineni, preponderent femei și copii, orașe, maternități și teatre practic transformate în ruine, civili, bătrâni, mame și copii omorâți.
Toate acestea au pus în gardă întreg continentul european și chiar lumea civilizată”, scrie în scrisoarea respectivă.
Scrisoarea adresată celor doi șefi de stat, semnată de o serie de personalități din Republica Moldova, arată că îngrijorările cu privire la securitatea regională sunt alimentate de faptul că aproape 80% dintre ruși susțin acest război, potrivit unor sondaje efectuate în Rusia.
„Suntem solidari cu poporul ucrainean, susținem eroismul armatei ucrainene și cerem retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Pare greu de crezut, dar sondajele recente efectuate în Federația Rusă arată că circa 80 la sută dintre ruși susțin războiul împotriva Ucrainei și militarismul lui Putin.
Acest adevăr crunt și inuman nu lasă prea multă speranță într-o pace cât de cât apropiată, nemaivorbind de una durabilă, ci dimpotrivă, alimentează tot mai grav îngrijorările privind securitatea regională, europeană, dacă nu chiar mondială.
Obsesiile liderului de la Kremlin de a reface fosta URSS într-un nou imperiu rus, cu acapararea militară și încorporarea forțată a statelor independente din spațiul post-sovietic, amenințările cu armele nucleare și recentele declarații ale Moscovei despre o nouă ordine mondială, „justă și democratică” e și mai neliniștitoare”, mai scrie în scrisoarea respectivă.