Președintele Serbiei, dezamăgit de UE și SUA

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, se declară vinovat pentru situația tensionată din Kosovo și Metohia. Greșeala sa a fost că a crezut că UE și SUA își vor îndeplini promisiunea din 2022.

În plus, decizia sa de a permite ca sârbii „să depindă de alții” și de a posta baricade, după scandalul privind plăcile de înmatriculare, au fost alte greșeli.

Ȋn plus, și Germania ar fi intervenit în problemele din regiune. Comandantul regional al poliției Djurić ar fi fost destituit după un ordin venit direct de la Berlin, după cum spunea premierul instituțiilor provizorii din Priștina.

Potrivit spuselor președintele Serbiei, în zilele următoare, vom vedea dacă martorul uciderii lui Bojan Mijajlović din satul Banjska din Kosovo și Metohia va primi statut de martor protejat. Conform lui, cel mai probabil, uciderea sa a fost ordonată de către Albin Kurti și Dželjalj Svečlja.

Aleksandar Vučić le-a transmis cetățenilor din Serbia Centrală și din Kosovo și Metohia că trebuie continuată luptă împotriva terorii premierului instituțiilor provizorii din Priștina, Albin Kurti.

„Serbia este întotdeauna vinovată”, a zis el pentru Happy TV.

Albin Kurti
Albin Kurti (SURSA FOTO: Wikipedia)
Dželjalj Svečlja
Dželjalj Svečlja (SURSA FOTO: Wikipedia)

Serbia și Kosovo, în prag de război

Serbia și Kosovo se află în pragul unui nou război, iar Germania este gata să intervină. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a dat asigurări că Germania monitorizează îndeaproape tensiunile dintre cele două țări.

„Urmărim cu atenţie situaţia şi vom reacţiona dacă va fi necesar”, a declarat el, făcând totodată un apel la dezescaladarea tensiunilor.

Boris Pistorius nu a exclus o creştere a contribuţiei cu trupe germane la misiunea de pace a NATO din Kosovo KFOR, aşa cum a făcut şi Marea Britanie. Cu toate acestea, a precizat că în momentul de față, nu există planuri în acest sens. El a mai subliniat și că Germania va „putea acţiona foarte rapid” în cazul în care va fi nevoie.

Germania ar putea trimite soldați în cadrul misiunii KFOR

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele Comisiei pentru Apărare a Parlamentului de la Berlin, a vorbit despre ideea de a trimite mai mulți soldați germani în cadrul misiunii KFOR. Aceasta a declarat pentru grupul media german RND că potrivit mandatului, „plafonul de personal este de 400 de soldaţi”.

În prezent, în KFOR servesc doar 85 de soldaţi din Germania, „aşa că, fără a fi necesară modificarea mandatului, mai este încă mult loc de îmbunătăţiri”, a afirmat el.

KFOR este prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99 și rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări. Un purtător de cuvânt al Alianţei Nord Atlantice a anunțat, duminică, că aproximativ 600 de soldaţi britanici vor fi dislocaţi în Kosovo pentru a consolida prezenţa NATO în fosta provincie sârbă. Pe data de 24 septembrie, acolo a avut loc un atac armat.