Salariul şefului statului, al Guvernatorului BNR sau al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar putea fi cel mai mare din grila de salarizare, propunerile fiind făcute în cadrul Grupului de lucru pentru elaborarea legii unice de salarizare. Grupul care lucrează la elaborarea grilei unice de salarizare a finalizat prima etapă a acesteia, stabilind ca, în raportul 1 la 15 dintre salariile mici şi cele mari, 1 va fi reprezentat de salariul minim pe economie, iar G
Salariul şefului statului, al Guvernatorului BNR sau al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar putea fi cel mai mare din grila de salarizare, propunerile fiind făcute în cadrul Grupului de lucru pentru elaborarea legii unice de salarizare.
Grupul care lucrează la elaborarea grilei unice de salarizare a finalizat prima etapă a acesteia, stabilind ca, în raportul 1 la 15 dintre salariile mici şi cele mari, 1 va fi reprezentat de salariul minim pe economie, iar Guvernul va hotărî în şedinţa de săptămâna viitoare cine va fi 15.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, azi, că există propuneri care stabilesc ca salariul preşedintelui să fie cel mai mare, însă în acest sens este aşteptată o decizie politică.
Se ştie cine e „1”. Cine e „15”?
Vicepreşedintele Alianţei „Sed Lex”, Răzvan Bordeanu, a precizat că semnele de întrebare pe care sindicaliştii le aveau referitor la noua lege de salarizare rămân valabile.
În opinia lui Bordeanu, faptul că s-a stabilit cine este „1″ fără a se şti cine este „15″ nu duce la nimic pentru că în acest fel „cei cu venituri mari vor rămâne tot acolo şi cei cu salarii mici la fel”.
Bordeanu a precizat că peste 800.000 de bugetari au salariul brut sub 1.300 de lei. O altă obiecţie a sindicaliştilor se referă la faptul că în discuţiile privind ierarhizarea funcţiilor nu au fost incluşi reprezentanţii Administraţiei Publice Locale precum primarii sau preşedinţii de consilii judeţene, acest lucru urmând să fie discutat abia la întâlnirea următoare.
„Salariul preşedintelui este mic”
Vicepreşedintele Alianţei „Sed Lex”, Răzvan Bordeanu, afirmă că nu susţine stabilirea salariului preşedintelui ca fiind „15” în noua grilă de salarizare. Salariul preşedintelui nu este un etalon în România, peste 30.000 de bugetari având salarii mai mari, a fost argumentul lui Bordeanu.
Preşedintele executiv de la BNS, Emilian Marian, spune că prin noua lege de salarizare vor pierde „cei cu salarii nesimţite”. „Din aceste echivalări câştigă statul român în momentul aplicării va fi un şoc în aparatul de stat”, a declarat reprezentantul BNS. El a mai spus că în întâlnirea de joi a mai cerut reprezentanţilor Guvernului să spună clar care sunt instituţiile care vor fi salarizate prin legea unică.
„Trebuie să ştim exact despre ce instituţii este vorba, nu putem generaliza, trebuie rezolvate şi problemele legate de agenţii care trăiesc din venituri proprii. Să sperăm că miercuri vom şti nivelul 15”, a mai spus Emilian Marian. Acesta a mai precizat că în cadrul discuţiilor au mai fost propuneri prin care cel mai mare salariu în noua grila să fie cel al guvernatorului BNR sau a preşedintelui Curţii de Casaţie şi Justiţie.
„Salariul preşedintelui e mic. Sunt meserii care trebuie plătite foarte bine”, a declarat preşedintele executiv de la BNS.
SURSA: Mediafax
DEZBATERE CAPITAL:
Ce reper ar trebui folosit pentru stabilirea celui mai mare salariu de bugetar? Scrie un comentariu sau votează la sondajul de pe homepage.