„Sunt multe obstacole”, a spus președintele Siriei, referindu-se la sancţiunile americane, la deschiderea unei conferinţe la Damasc, în parteneriat cu Moscova, conform agerpres.ro

Milioane de refugiaţi sunt obligaţi să rămână în străinătate

SUA, Uniunea Europeană şi majoritatea ţărilor unde trăiesc cei mai mulţi din cei 5,6 milioane de refugiaţi sirieni boicotează evenimentul.

Din populaţia de 17 milioane a Siriei, aproape o treime este refugiată în regiune, în special în Turcia. Assad a susţinut că milioane de refugiaţi sunt obligaţi prin „presiuni şi intimidări” să rămână în străinătate, iar ţările-gazdă îi motivează financiar, beneficiind în schimb de ajutoare internaţionale.

Dintre statele vecine, doar Libanul s-a aliniat poziţiei occidentale, conform căreia în Siria nu există condiţii sigure pentru repatrierea voluntară. Mulţi sirieni au fugit în ultimul deceniu de bombardamentele forţelor guvernamentale siriene şi ale aliaţilor ruşi.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat marţi că UE a refuzat invitaţia la conferinţa de la Damasc, deoarece „prioritatea este în prezent acţiunea reală pentru crearea condiţiilor pentru revenirea în siguranţă, benevolă, cu demnitate şi durabilă a refugiaţilor şi strămutaţilor în regiunile lor de origine”.

Alți opt miniștri ai guvernului sirian, pe lista neagră a Uniunii Europene

Uniunea Europeană a informat vineri că a adăugat opt miniștri ai noului guvern sirian format în luna august a acestui an pe lista neagră a persoanelor sancționate pentru responsabilitatea lor în reprimarea sângeroasă întreprinsă de regimul lui Bashar al-Assad.

Premierul sirian Hussein Arnous figurează pe această listă din 2014. Guvernul lui numără trei femei şi acest guvern este al cincilea format în Siria de la începutul conflictului în 2011.

Europenii au publicat vineri în Jurnalul Oficial al UE o listă neagră completă, pe care figurează numele miniştrilor petrolului şi resurselor miniere, al industriei, al sănătăţii, al agriculturii, al sănătăţii şi a trei miniştri de stat, informează AFP.

Pe 16 octombrie, UE i-a inclus deja pe această listă pe miniştrii finanţelor, al justiţiei, al comerţului, al transporturilor, al culturii, al educaţiei şi al resurselor hidraulice.

Eliberarea de vize este interzisă pentru toţi aceşti miniştri sirieni, iar bunurile lor din UE au fost îngheţate. Lista numără deja 288 de nume şi 70 de entităţi.

UE a impus în 2011 un „embargo petrolier, restricţii împotriva unor investitori, îngheţarea bunurilor deţinute de Banca Centrală a Siriei în UE şi restricţii vizând exporturile de echipamente şi de tehnologii ce pot fi utilizate în scopuri de reprimare internă, precum şi de echipamente şi tehnologii de supraveghere sau interceptare a comunicaţiilor pe internet sau a telecomunicaţiilor”. Sancţiunile UE sunt în vigoare de la 1 decembrie 2011 şi fac obiectul unei reexaminări anuale.