Noul preşedinte al SUA, Donald Trump, mogul şi investitor imobiliar new-yorkez, s-a retras din toate afacerile sale, a anunţat luni The Trump Organization, informează DPA.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că săptămâna trecută Trump "a demisionat din toate poziţiile de management şi autoritate din cadrul The Trump Organization şi ale companiilor afiliate". Trump a transferat autoritatea şi gestionarea companiilor sale către un fond sau către filiale care sunt "gestionate în comun" de către fiii săi adulţi, Donald Jr. şi Eric Trump, şi de către directorul executiv şi financiar al Trump Organization, Allen Weisselberg.
Măsura a fost luată joia trecută, în ajunul ceremoniei de învestitură de vineri, 20 ianuarie, a lui Trump, şi a fost "onsistentă" cu planurile prezentate la conferinţa de presă din 11 ianuarie de către Donald Trump, la cartierul său general din Manhattan, a notat purtătorul de cuvânt al companiei.
Totodată, potrivit unui document transmis CNN de către Trump Organization, noul preşedinte al SUA a declarat că a renunţat la 400 poziţii de conducere în companiile sale.
"Eu, Donald J. Trump, prin prezenta, renunţ la fiecare dintre posturile pe care le ocup în peste 400 de entităţi enumerate în paginile care urmează", se menţionează în scrisoarea de 19 pagini, citată de CNN. Scrisoarea este semnată de Trump şi este datată 19 ianuarie. Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, le-a declarat luni ziariştilor că cei doi fii adulţi ai lui Trump, Donald Jr. y Eric, conduc efectiv compania.
Cu toate acestea, scrisoarea nu îi mulţumeşte pe experţii independenţi în etică guvernamentală, care au cerut în repetate rânduri ca Trump să-şi lichideze afacerile şi să-şi lase activele în grija unui trust independent care să le controleze fără ca el să fie la curent cu mersul afacerilor sale.
"Aceasta nu rezolvă conflictele de interese sau problema onorariilor, deoarece nu este tranşată chestiunea intereselor financiare", a declarat Larry Noble din partea Campaign Legal Center, care a remarcat totodată că în scrisoare nu se spune nimic despre limitarea comunicării dintre Trump şi companiile sale.
De altfel, un grup de importanţi avocaţi specializaţi în chestiuni constituţionale şi de etică l-a dat în judecată luni pe Trump, acuzându-l că a încălcat legea fundamentală a SUA prin faptul că a permis hotelurilor sale şi altor companii să accepte plăţi de la guverne străine. Procesul a fost deschis la Curtea Federală din Manhattan de către organizaţia non-profit CREW – Citizens for Responsibility and Ethics in Washington – care menţionează că există o prevedere în Constituţie care interzice astfel de plăţi şi încearcă să îl oprească pe Trump din a le mai accepta. AGERPRES