Joe Biden efectuează prima sa călătorie în străinătate

Însoțit de Prima doamnă, Jill Biden, președintele democrat va participa la summitul G7 din Cornwall, unde pandemia Covid-19 și clima vor figura printre priorități, conform celor scrise de lalibre.be

Avionul prezidențial Air Force One a decolat miercuri dimineață devreme de la baza militară Andrews din suburbiile Washingtonului.

Prima oprire va fi la baza Mildenhall din estul Regatului Unit, unde președintele va vorbi cu membrii forțelor aeriene americane – US Air Force.

Joi este programată o întâlnire cu premierul britanic Boris Johnson, iar duminică, Joe Biden o va vizita, la Castelul Windsor, pe regina Elisabeta a II-a, care domneşte în Marea Britanie de 69 de ani.

„Călătoria mea în Europa este o oportunitate pentru America de a mobiliza democrațiile din întreaga lume”, a asigurat cel care insistă, de la venirea sa la putere, că Statele Unite s-au întors („America is back”) și intenționează să se implice pe deplin în afacerile mondiale.

La sfârșitul mandatului lui Donald Trump, aliații „vor întâmpina aceste cuvinte liniștitoare cu puțin scepticism”, subliniază totuşi Suzanne Maloney, de la centrul de reflecție Brookings, cu sediul la Washington.

„Dorința lui Biden de a se reconecta cu ei va trebui să depășească nu numai cicatricile din ultimii patru ani, ci și întrebările persistente despre sănătatea democrației americane”, a scris ea, potrivit sursei menționate.

Cum s-a pregătit chiriașul Casei Albe pentru această călătorie de opt zile, care îl va duce și la Bruxelles și în timpul căreia îşi va înmulţi întâlnirile bilaterale?

„El se pregătește de 50 de ani”, a răspuns purtătoarea sa cuvânt, Jen Psaki, într-o aluzie la foarte lunga carieră politică a președintelui în vârstă de 78 de ani, care a fost ales pentru prima dată în Senat în 1972, la vârsta de 29 de ani.

„El îi cunoaște pe unii dintre acești lideri, inclusiv pe președintele Putin, de zeci de ani”, a insistat ea.

Puternic criticată pentru că a întârziat să împartă vaccinurile împotriva Covid-19 cu restul lumii, Casa Albă încearcă acum să se poziționeze ca lider în această problemă.

„Statele Unite sunt hotărâte să lucreze la vaccinarea internațională cu același sentiment de urgență pe care l-am arătat în țara noastră”, insistă Joe Biden.

Washingtonul tocmai a anunțat că 75% din cele 80 de milioane de doze de vaccinuri promise țărilor străine până la sfârșitul lunii iunie vor fi distribuite prin intermediul dispozitivului de partajare Covax. Acesta din urmă a fost creat pentru a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor, în special către țările cu venituri mici.

Summitul cu Vladimir Putin

Summitul cu Vladimir Putin, programat pe 16 iunie la Geneva, va fi punctul culminant al acestei prime călătorii, care are loc într-un moment în care Joe Biden se află în dificultate în țara sa, pe fondul tensiunilor din propria tabără.

Ucraina, Belarus, soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, atacuri cibernetice: discuțiile se anunţă dure și dificile.

Casa Albă, care alternează mesaje conciliatoare și avertismente, insistă că are așteptări modeste. Singurul obiectiv propus: să facă relațiile dintre cele două țări mai „stabile și previzibile”.

„Problema este că Putin nu vrea neapărat o relație mai stabilă și previzibilă”, rezumă diplomatul american Alexander Vershbow, fostul număr 2 al Alianței Atlanticului.

Președinția americană a oferit puține detalii cu privire la desfăşurarea acestei întâlniri Biden-Putin. S-a sugerat doar că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu Donald Trump la Helsinki în 2018, o conferință de presă comună între cei doi bărbați nu se află pe ordinea de zi.

Sursă foto: Dreamstime