Preşedintele SUA, Donald Trump, a indicat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriştilor, pentru a răspunde la foc cu foc, transmite joi Xinhua.
"Când Statul Islamic face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul mediu, să nu susţin simularea înecului? În ce mă priveşte, trebuie să răspundem la foc cu foc", a declarat Trump într-un interviu acordat canalului de televiziune ABC.
El a menţionat că s-a întâlnit recent cu înalţi oficiali din sfera informaţiilor care i-au dat asigurări că tortura funcţionează "garantat".
Dar, a precizat el, decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecţilor de terorism va fi a ministrului Apărării, James Mattis, şi a directorului Agenţiei Centrale de Informaţii, Mike Pompeo.
"Dacă ei nu vor, bine. Dacă vor, voi acţiona în acest scop", a adăugat Trump. James Mattis a afirmat în trecut că nu este de părere că tortura dă rezultate.
După declanşarea războiului împotriva terorismului de către fostul preşedinte american George W. Bush, agenţiile de informaţii ale SUA au înfiinţat închisori secrete pentru suspecţii de terorism, unde deţinuţii ar fi fost supuşi torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului, privarea de somn şi abuzul fizic, aminteşte Xinhua. Aceste practici au tensionat relaţiile dintre SUA şi statele din Orientul Mijlociu şi au afectat imaginea SUA în lumea. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul preşedinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenţie secrete şi abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea însă să semneze cât de curând un decret vizând analizarea oportunităţii de reintroducere a torturii.
"Preşedintele poate semna orice decret doreşte. Dar legea e lege. Nu readucem tortura în SUA", a subliniat într-un comunicat senatorul republican John McCain.
Pe de altă parte, "sub preşedinţia lui Donald Trump, Statele Unite ale Americii par dispuse să renunţe la rolul lor de apărător al drepturilor omului pe plan internaţional, de aceea alte democraţii ar trebui să preia conducerea în acest domeniu", a estimat organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch HRW, citată joi AFP.
"Tare mă tem că pierdem vocea Statelor Unite ca apărător al drepturilor omului la nivel mondial", a declarat directorul executiv al HRW, Kenneth Roth, într-o conferinţă de presă miercuri la Geneva. Acest lucru ar putea avea consecinţe dezastruoase, deoarece Washingtonul este de mult timp o "voce importantă pentru societatea civilă, pentru spaţiul civic în multe ţări", a adăugat el.
În această privinţă, Kenneth Roth spune că se teme că guverne din întreaga lume vor fi tentate să "profite de ocazia accederii la putere a lui Donald) rump pentru a reprima disidenţa". El a condamnat, de asemenea, o serie de măsuri luate de când Trump şi-a preluat oficial atribuţiile de şef al administraţiei de la Washington, între care restricţiile anunţate privind primirea refugiaţilor şi a migranţilor.
"Acest lucru nu este de bun augur pentru leadershipul american în materie de drepturi ale omului", a subliniat directorul HRW, potrivit căruia "vom avea nevoie urgentă ca alte guverne să se plaseze în prima linie". AGERPRES