Curtea Constituțională din Ucraina a fost sesizată de mai mulți deputați proruși în privința acestor legi și a decis să anuleze o parte din legile anticorupție ce se află în vigoare de mai mulți ani. Acest lucru ar putea duce la suspendarea ajutorului financiar din occident de care Ucraina are mare nevoie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri Radei Supreme (parlamentul unicameral) să dizolve Curtea Constituţională ca urmare a deciziei acesteia de a invalida o serie de legi anticorupţie pentru că ar fi „prea severe”, relatează AFP, citat de Agerpres.
Într-un efort destinat să rezolve unele dintre crizele majore ale preşedinţiei sale, Zelenski a prezentat parlamentului un proiect de lege care proclamă „nulă” decizia Curţii, „adoptată în situaţia unui conflict de interese” de către judecătorii săi şi „pune capăt puterilor” tuturor magistraţilor.
Sesizată de 50 de deputaţi proruşi, Curtea Constituţională a anunţat miercuri că a anulat o parte din legile anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe.
Ea a suprimat în special responsabilitatea penală pentru oficialii care se fac vinovaţii de informaţii false în declaraţiile de avere, un delict pasibil până în prezent de o pedeapsă de doi ani de închisoare; a suspendat accesul la totalitatea declaraţiilor de avere publicate online şi a redus prerogativele Agenţiei guvernamentale responsabile de controlul acestor documente.
Anularea legilor anticorupție ar putea duce la pierderea ajutorului financiar din occident
Această decizie a avut un puternic răsunet în Ucraina. În cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, convocat de urgenţă joi, Zelenski a calificat-o drept „ameninţare pentru securitatea naţională”, cerând pregătirea a noi proiecte de lege anticorupţie şi anchetarea circumstanţelor în care a fost luată decizia respectivă.
Şeful administraţiei sale, Andri Iermak, a evocat o „ingerinţă externă” în activitatea Curţii, în cadrul unei întâlniri vineri cu ambasadori din G7, care se declaraseră în ajun „alarmaţi” de decizia acestei instanţe.
„Preşedintele nu se va opri pe calea reformelor şi a luptei împotriva corupţiei”, a asigurat Iermak, promiţând să găsească o „soluţie” acestei crize, care a scos la iveală deficienţele sistemului judiciar ucrainean, considerat corupt.
O anulare o legilor anticorupţie ar risca să antreneze suspendarea ajutorului financiar occidental de care Ucraina este foarte dependentă şi sfârşitul unui regim de scutire de vize pentru ucraineni din partea Uniunii Europene.
Peste 1.000 de persoane, între care mulţi militanţi anticorupţie, au protestat vineri în faţa sediului Curţii Constituţionale împotriva deciziei acesteia.
Preşedintele Curţii, Oleksandr Tupitski, a acuzat preşedinţia că încearcă să pună botniţă instituţiei sale, afirmând că proiectul de lege conţine „semnele unei lovituri de stat”. „Obiectivul acesteia este de a crea o curte neutră, obedientă”, a declarat magistratul.
Denunţând totodată decizia Curţii, opoziţia şi numeroşi experţi au criticat şi proiectul de lege prezidenţial, argumentând că Constituţia ucraineană nu prevede posibilitatea destituirii judecătorilor săi printr-un vot parlamentar şi nici anularea deciziei sale.
Zelenski riscă astfel să nu reuşească să reunească suficiente voturi în parlament pentru proiectul său de lege asupra dizolvării Curţii, notează analistul Timothy Ash, cu sediul la Londra.