Şefull Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, propune ca statele membre ale UE să lanseze o reformă a sistemelor de pensii, în concordanţă cu speranţa de viaţă din aceste ţări, transmite AFP.
“Se pot face recomandări întregii Uniuni, ca de exemplu să se ia în considerare legătura dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă”, afirmă Van Rompuy, într-un interviu apărut duminică în publicaţia germană Welt am Sonntag, informează Agerpres.
“Toate cele 27 de ţări membre se pot angaja în reformarea sistemului lor de pensii într-un interval de timp determinat şi în conformitate cu un obiectiv stabilit”, adaugă preşedintele UE. Potrivit acestuia, “nu este suficient să se facă recomandări şi apoi fiecare să facă ce vrea”, “acest lucru trebuie făcut astfel încât să aibă un caracter obligatoriu”.
“Este unul din punctele pe care trebuie să le discutăm în următoarele luni şi, în acest, sens, intenţionăm să-l abordăm şi în cursul Consiliului European de joi şi vineri”, a precizat acesta. Şefii de stat şi de guvern se vor reuni la 28 şi 29 iunie, la Bruxelles, în cadrul unui summit european crucial, pentru a încerca să găsească soluţii la criza din zona euro.
De asemenea, în condiţiile în care Van Rompuy a fost însărcinat cu elaborarea unui raport despre modalităţile de consolidare a integrării în cadrul UE, raport care va fi prezentat la summit, el amână pe mai târziu orice dezbatere despre eventualele reforme instituţionale de mare amploare. “Nu consider acum că dezbaterea despre instituţii este o prioritate”, a spus Herman Van Rompuy.
“Trebuie să gestionăm criza pe termen scurt. Schimbarea tratatelor înseamnă lansarea de tot felul de dezbateri care vor dura ani de zile”, a adăugat acesta. Van Rompuy vorbeşte, în interviu, şi de proiectul uniunii bancare la care s-au angajat la începutul săptămânii ţările europene participante la G20 de la Los Cabos (Mexic).
“Uniunea bancară este un element fundamental”, consideră acesta, adăugând: “Cred că în acest domeniu putem să avansăm mai repede decât în altele. Şi putem avansa repede şi în ceea ce priveşte controlul Băncii Centrale Europene (BCE) în cadrul acestei uniuni bancare”.
Sursa: Agerpres