Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a evocat înfiinţarea unui „guvern economic” al celor 27 de state membre pentru a coordona mai bine politicile în faţa crizei, alături de acordarea de stimulente financiare pentru elevii silitori, potrivit unui document, citat luni de AFP.

În prezent, şefii de state şi guverne din Uniunea Europeană sunt fiecare în ţara sa „responsabili pentru strategia economică a Guvernului lor” naţional. În viitor „va trebui să fie responsabili la nivelul UE”, scrie Van Rompuy în documentul citat.

„Fie că numim acest lucru coordonare a politicilor sau guvern economic”, liderii europeni sunt singurii în măsură să creeze „o strategie comună care să genereze un plus de creştere şi mai multe locuri de muncă”, adaugă fostul premier belgian.

Ideea de „guvern economic” va surâde Franţei

Propunerile sale vor fi transmise tuturor celor 27 de lideri în vederea unui summit programat să aibă loc joi la Bruxelles pe această temă, pe fondul situaţiei bugetare catastrofale a Greciei. „Ultimele evoluţii din zona euro subliniază urgenţa consolidării guvernanţei noastre”, continuă Van Rompuy.

Evocarea unui „guvern economic” va surâde Franţei, care militează în acest sens, fără rezultat, de mai mulţi ani. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, intenţionează să facă şi el, joi, propuneri pe această temă. În schimb, alte state rămân neîncrezătoare, cum este cazul în special al Germaniei şi Marii Britanii.

Reuniunea de joi va pune bazele unei noi strategii economice pentru UE, bazată pe investiţii în cercetare, economie „ecologică” şi inovare, care să o înlocuiască pe cea numită „Strategia de la Lisabona”.

Lansată în 2000, aceasta din urmă îşi propunea să transforme Europa, în decurs de zece ani, în cea mai competitivă şi mai dinamică economie din întreaga lume. În mare parte, strategia a eşuat.

Pentru a remedia situaţia, Van Rompuy – care cu ocazia summitului intenţionează să intre cu adevărat pe scena UE după ce a fost foarte discret de la preluarea funcţiei, în decembrie – propune mai întâi limitarea obiectivelor comune.

Supravegherea va fi „întărită”

El propune păstrarea a numai cinci dintre ele, care ar urma să fie stabilite în funcţie de situaţia „individuală” a fiecărei ţări, în locul fixării aceloraşi obiective pentru toate cele 27 de state membre.

Pentru a se asigura că ţările europene îşi vor respecta angajamentele, Van Rompuy nu reţine ideea aplicării de sancţiuni financiare, după cum evocase la un moment dat preşedinţia spaniolă.

Totuşi, supravegherea va fi „întărită”. Fiecare ţară va fi supusă unui audit realizat de o misiune de experţi ai Comisiei Europene şi ai altor ţări. Bruxelles-ul ar putea chema la ordine elevii indisciplinaţi.

În schimb, preşedintele UE propune în mod explicit extragerea din bugetul european a unor sume de bani pentru degajarea „stimulentelor” financiare în favoarea ţărilor care vor respecta regulile.

Ideea ar fi folosirea în acest scop a bugetului pentru cercetare al UE şi a celui prevăzut pentru ajutarea regiunilor defavorizate (fonduri structurale şi de coeziune) şi nu acordarea unui acces privilegiat la împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii.

În opinia lui Van Rompuy, acest lucru este urgent. „Rata noastră de creştere structurală nu este suficient de ridicată pentru a ne menţine modelul social. Trebuie să acţionăm împreună pentru a contribui la păstrarea modelului de viaţă european”, subliniază fostul premier belgian într-o scrisoare separată adresată liderilor Uniunii Europene.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi S-a mai făcut un pas către guvernarea mondială