În cadrul intervenţiei sale prin videoconferinţă la summitul organizat de Estonia, preşedintele ungar a spus că regiunea ar trebui să acorde cel puţin la fel de multă atenţie conservării calităţii apei, pe cât dedică construirii infrastructurii.
Cele 13 state care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări sunt legate de mai multe cursuri de apă, a observat el, subliniind importanţa combaterii poluării transfrontaliere.
Indiferent că este vorba despre poluanţi industriali, agricoli sau deşeuri solide care afectează apele din regiune, o apă curată este esenţială, a spus Ader.
Preşedintele a menţionat că deşeuri din plastic care proveneau din Ucraina şi România au fost găsite plutind pe râul Tisa săptămâna trecută.
Scopul ar trebui să fie nu poluarea, ci mai degrabă cooperarea pentru prevenirea poluării, a mai spus Ader.
Iniţiativa celor Trei Mări, un parteneriat strategic între 13 state din centrul şi Estul Europei, printre care şi România, are drept scop promovarea dezvoltării infrastructurii comune în Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră.
Ce spune Klaus Iohannis după participarea la summit
”Iniţiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivităţii între statele din regiunea noastră. De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale – aşa numitul proiect BRUA şi trecerea la implementarea fazei a doua.
În domeniul transportului, am ţinut să subliniez importanţa deosebită din punct de vedere economic şi strategic a liniei de cale ferată numită Rail2Sea, care leagă porturile Constanţa şi Gdansk, precum şi a traseului rutier transeuropean Via Carpatia”, a declarat Klaus Iohannis după ce a participat la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia în format videoconferinţă.