Preşedintele Chinei, Xi Jinping „suferă de anevrism cerebral mortal”, anunță un fost diplomat expert în situația din China. Mai mult, acesta atrage atenția că liderul chinez se confruntă cu o lovitură de stat ca urmare a măsurilor devastatoare de lockdown, generate de pandemia COVID-19 și de politica de Zero COVID a țării și ar putea fi înlocuit, arată rapoartele citate de agenţiile de presă internaţionale, conform publicației The Sun.

Xi Jinping a suferit un anevrism cerebral

Astfel, Xi Jinping a suferit un „anevrism cerebral” la sfârşitul anului 2021, iar de atunci are probleme medicale, motiv care ar fi dus la o serie de tensiuni politice extreme. Zvonurile despre starea de sănătate a preşedintelui Xi Jinping, în vârstă de 68 de ani, au fost vehiculate de ani de zile, mai ales prin absenţa sa inexplicabilă de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing de la începutul anului 2022. În martie 2019, în timpul unei vizite în Italia şi Franţa, Xi Jinping a fost văzut şchiopătând vizibil, având nevoie de ajutor în timp ce încerca să se aşeze.

Lovitură de stat în China

Temerile privind o lovitură de stat din cauza măsurilor extreme de lockdown luate de Xi Jinping din cauza Covid au crescut şi ele, transmite The Sun.

Strategia dură a Chinei care prevede restricţii extreme impuse oraşelor, cu clădiri întregi închise chiar dacă a fost înregistrat un singur caz, deoarece cei care sunt testaţi pozitiv sunt transportaţi în tabere de carantină unde condițiile sunt teribile. Recent, Comitetul permanent al Biroului Politic din China a avertizat oamenii să nu pună la îndoială politicile stricte care au blocat oraşele din întreaga ţară.

În acelaşi timp, premierul Li Keqiang a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia „complicată şi gravă” a forţei de muncă din China, cauzată de măsurile de izolare. Întreprinderile mici au avut de suferit, 4,37 milioane închizându-se în China, în timp ce doar 1,32 milioane noi s-au înregistrat.

Mesajele contradictorii de la şefii guvernului au ridicat semne de întrebare privind existenţa unei scindări la vârful puterii, punând la îndoială cât de durabilă este strategia dură a lui Xi Jinping. Astfel, Xi Jinping şi Li Keqiang au fost odată consideraţi rivali. Experţii politici susțin deja că Xi ar putea fi înlăturat de rivali sătui de regimul ţării în următoarele 18 luni.

Roger Garside , autorul cărţii China Coup: The Great Leap to Freedom, a vorbit recent cu publicația britanică, explicând că Xi va fi eliminat de oponenţii interni din cadrul Partidului Comunist Chinez într-o lovitură de stat de la Beijing. Fostul diplomat consideră că principala ameninţare la adresa lui Xi va veni „din rândurile de vârf” ale Partidului Comunist.

Politica Chinei zero-Covid ar putea fi distrugerea lui Xi, deoarece strategia sa exagerată a „blocat ţara în izolare” de restul lumii, a mai explicat acesta.

„Este de imaginat ca strategia lor Covid-19 să provoace o criză politică. Ar exista cereri de despăgubiri în întreaga lume împotriva Chinei”, a explicat acesta.

Directorul OMS a fost mustrat de China după critica adusă politicii zero COVID

Așadar, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a susținut la o conferinţă de presă că strategia „zero Covid” a garantat sănătatea a 1,4 miliarde de persoane şi a protejat grupurile cele mai vulnerabile.

„Această strategie a garantat sănătatea a 1,4 miliarde de persoane şi a protejat grupurile cele mai vulnerabile. De fapt, China este una din ţările care a reuşit cel mai bine să stăvilească răspândirea COVID-19”, a declarat Zhao Lijian.

De asemenea, acesta a asigurat că strategia Chinei a „evoluat în conformitate cu situaţia” din ţară şi că este „diferită” de cea a altor state, care au mizat pe „convieţuirea cu virusul şi pe imunitatea colectivă”.

Tedros, care s-a aflat în China ultima oară în februarie cu prilejul inaugurării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a fost miercuri cenzurat pe reţelele de socializare după ce a asigurat că politica „zero Covid” pe care o aplică autorităţile chineze în faţa celui mai recent focar de coronavirus „nu este sustenabilă ţinând cont de actualele cunoştinţe despre coronavirus”.

„Avem acum o mai bună înţelegere asupra virusului şi instrumente mai bune, astfel încât tranziţia la o altă strategie ar fi foarte importantă”, a spus directorul OMS, potrivit efe.com.