Perioada de tranziție care se deschide până pe 20 ianuarie, între președintele Donald Trump și președintele ales Joe Biden, se anunţă a fi una foarte complicată.
Joe Biden va depune jurământul pe 20 ianuarie în ziua învestirii sale și va deveni oficial al 46-lea președinte al Statelor Unite. Până atunci, perioada de tranziție dintre cele două tabere promite să fie foarte tensionată.
„Legislația americană stabilește un cadru clar pentru transferul de competențe între un președinte în exerciţiu și succesorul său la Casa Albă”, explică Jean-Eric Branaa, lector la Universitatea Paris-II și specialist în Statele Unite.
„Tranziția administrativă ar putea fi puternic perturbată” în măsura în care Donald Trump „ar putea privilegia interesele sale personale și apărarea sa”, estimează un raport publicat de „Transition Integrity Project”.
„Am reuşit! După patru zile de suspans, Joe Biden a fost ales președinte al Statelor Unite. El va depune jurământ pe 20 ianuarie în ziua învestirii sale în funcţie și va deveni oficial al 46-lea președinte al SUA. O victorie pe care, în prezent, Donald Trump încă nu o recunoaște. După o campanie tensionată punctată de atacuri personale, atitudinea și declarațiile președintelui în exerciţiu sugerează că tranziția – care constituie în mod tradițional o perioadă de cooperare între cei doi lideri – se va face sub tensiune.
Dincolo de apelurile viitoare, perioada de tranziție care se deschide promite să fie foarte complicată. „În sistemul politic american, această tranziție este un moment deosebit de sensibil, când colaborarea strânsă dintre echipele în exerciţiu și cele care le vor succeda trebuie să asigure continuitatea în desfășurarea afacerilor țării. Donald Trump a sugerat în mai multe rânduri că și-ar rezerva dreptul de a face o derogare de la această regulă democratică”, explică Jean-Eric Branaa, lector la Universitatea Paris-II, specialist în Statele Unite și autorul unei biografii despre Joe Biden.
Acţiunea în justiţie ar putea „întârzia” tranziţia?
Urmează 74 de zile de perioadă de tranziție până la învestirea noului președinte al Statelor Unite. „Legislaţia americană stabilește un cadru clar pentru transferul de competențe între un președinte în funcție și succesorul său la Casa Albă. Pentru a avea acces la informații de la agențiile federale, este necesară o decizie administrativă care să înceapă procesul de tranziție”, amintește Jean-Eric Branaa. Însă Donald Trump, care nu a admis victoria adversarului său, declarând din contră că alegerile sunt „departe de a se fi încheiat”, nu este pregătit să inițieze această procedură. Echipele sale au lansat, de asemenea, mai multe acțiuni legale pentru a obține o nouă numărare a voturilor în mai multe state decisive.
„O lungă bătălie juridică ar întârzia începerea tranziției și acest lucru ar putea fi periculos”, a declarat o sursă republicană din Congres. „Donald Trump, neavând o marjă de manevră prea mare, poate încerca să întârzie lucrurile, să împiedice accesul la anumite administrații sau să amâne transmiterea anumitor fișiere”, adaugă Jean-Eric Branaa, autorul cărţii despre Joe Biden intitulată „Omul care trebuie să repare America” (New World Edition). Într-un articol publicat vineri, „New York Times a subliniat că echipa lui Joe Biden s-a pregătit pentru mai multe situații, în cazul în care Donald Trump nu şi-ar recunoaşte înfrângerea și administrația sa ar refuza să coopereze.
Cum se pregătește echipa lui Biden pentru venirea la putere?
În culise, se pregătește predarea puterii. Echipa lui Joe Biden a început deja să lucreze. „Statele Unite, pentru a limita riscurile politizării acestei tranziții potențial delicate, au adoptat o lege, Presidential Transition Act, care conferă înalților oficiali de carieră o putere semnificativă asupra transferului de date și de expertize echipei președintelui ales, cum ar fi informările zilnice ale agențiilor de informații”, explică Jean-Eric Branaa. „Astăzi este sarcina democratului Tef Kaufman – autorul unei legi care adoptă regulile care trebuie respectate pentru predarea puterii între doi președinți – să coordoneze această activitate de tranziție pentru Joe Biden”.
Pe adresa buildbackbetter.com [preluat din sloganul campaniei sale], echipa de tranziție a lui Joe Biden și Kamala Harris și-a creat deja site-ul web. Din iunie, ea a format o echipă din aproximativ 100 de persoane, constituită din foști oficiali ai administrației Obama și oficiali ai Partidului Democrat de toate categoriile. „Joe Biden este deja informat, din această vară, de serviciile de informații. Acum îi revine misiunea de a forma un guvern, să numească aproximativ 4.000 de persoane în funcții cheie (din care 1.200 trebuie confirmate de Congres) și să pregătească primele zile ale noului președinte ales”, adaugă lectorul de la Universitatea Paris-II. Unii membri ai viitorului guvern ar putea fi anunțați încă din perioada Zilei Recunoștinței, la sfârșitul lunii noiembrie, estimează unii jurnaliști americani.
Va miza Donald Trump pe politica haosului?
„Tranziția administrativă ar putea fi puternic perturbată” în măsura în care Donald Trump „ar putea privilegia interesele sale personale și apărarea sa”, estimează astăzi experții de la Transition Integrity Project (grup format din foști oficiali guvernamentali și politicieni bipartizani, universitari și jurnaliști), care au studiat și publicat o serie de scenarii care pun sub semnul întrebării riscul unei tranziții făcută haotică de un președinte care îşi refuză înfrângerea. Donald Trump ar putea fi în primul rând tentat de ideea „ia banii și fugi”. Pentru el ar fi vorba de a-și păstra interesele financiare prin injectarea de fonduri federale în propriile sale afaceri, „prin negocierea unor acorduri cu țări străine” sau chiar prin distrugerea „documentelor care ar putea implica guvernele străine și partenerii financiari”, spun autorii raportului.
„Amnistii masive” pentru Donald Trump și apropiaţii săi ar putea fi, de asemenea, semnate de vicepreședintele său, Mike Pence, sau chiar de el însuși, pentru a proteja actuala administrație împotriva urmăririi penale. Până în ajunul predării puterii, „locatarul Casei Albe ar putea chiar dispune distrugerea anumitor probe susceptibile să alimenteze urmăririle sau să clasifice multe documente”, estimează raportul întocmit de Transition Integrity Project. Un scenariu la care Jean Eric Branaa nu prea subscrie. „Este foarte puțin probabil – și mai presus de toate imposibil – ca Donald Trump să poată ‘sabota’ astfel această tranziție. Orice document sau post-it care părăsește Înalta Administrație americană este trimis automat la arhivele naționale. Când ajunge o echipă nouă, birourile sau sertarele nu sunt golite, așa cum se poate întâmpla în alte țări. Statele Unite au un alt mod de funcționare, o altă democrație”, reamintește specialistul în politica americană, conform 20minutes.fr.