Skonto Riga, adversara Rapidului in Liga Campionilor, tocmai sosea la Bucuresti, cand o echipa a Garzii Finanaciare descindea la sediul societatii de asigurare Croma SA, detinuta aproape in totalitate de familia Lucescu. Temutii functionari aveau motive serioase. Pe adresa lor si a Ministerului Finantelor venisera reclamatii privind implicarea angajatilor de la Croma in trafic cu arme, droguri si spalare de bani. Vizat era tanarul director al societatii de Asigurari Croma, Iulian Gheorghiu, omul pe mana caruia Mircea Lucescu si-a lasat o mare parte din afaceri.
Comisarii Garzii Financiare n-au dat insa marea lovitura si probabil ca nici nu se asteptau sa o dea. N-au gasit urme de droguri si nici semne de trafic de arme sau spalare de bani; in schimb, zile la rand, au dat peste cap actele societatii.
La scurt timp dupa Garda Financiara, pe capul celor de la Croma au venit in control functionari de la primaria sectorului 1. A doua zi au aparut cei de la Primaria Capitalei. In ultimele doua saptamani, directorul general de la Croma a mai fost vizitat de inspectori de la Ministerul Mediului si Inspectoratul de Stat pentru Constructii.
Afacerile in Romania ii fac viata grea lui Il Luce. Cand, in vara anului trecut, a decis sa plaseze niste bani in societatea Lujerul Cofetarii, o firma ce detine 60 de spatii comerciale in sectorul 6 din Bucuresti, Lucescu nu stia, se pare, in ce hora a intrat.
Aparitia numelui sau printre cumparatorii de pe RASDAQ a fost de ajuns ca sa duca actiunile Lujerul in sus si sa agite spiritele in randul actionarilor societatii. Lujerul a fost prinsa, inca de la demararea privatizarii, intr-o invalmaseala de lupte interne si interese multiple, in care actionarii isi trimiteau unuia altuia pe cap Garda Financiara sau alte autoritati de control. O mare parte din cei care si-au depus cupoanele la Lujerul erau angajati sau fosti angajati ai acesteia, care beneficiau de contracte preferentiale pentru firme proprii la inchirierea de spatii de la aceasta societate. Lujerul era deja implicata intr-o serie de procese, intentate de actionari si chiriasi, inclusiv unul care contesta procedeul prin care FPS facuse privatizarea. Actionarii, intre ei, erau de asemenea in conflict pentru preluarea societatii, iar o parte din micii actionari au actionat in justitie Registrul Roman al Actionarilor, in incercarea de a impiedica tranzactia facuta de Mircea Lucescu pe RASDAQ.
Pentru a pune capat luptelor de la Lujerul, Lucescu a incercat sa preia controlul societatii demarand doua oferte publice de cumparare a actiunilor ramase pe piata, prin societatea de asigurari Croma SA. In urma celor doua oferte, Croma a reusit sa achizitioneze 21% din actiunile Lujerul, care, impreuna cu celelalte 27 procente detinute personal de Lucescu, ii asigurau acestuia controlul societatii. Iulian Gheorghiu, 30 de ani, un economist devotat lui Lucescu si care conduce, cu o echipa la fel de tanara, societatea de asigurari Croma, a primit misiunea sa puna la punct si afacerea de la Lujerul.
O sarcina deloc usoara. Lujerul Cofetarii incetase de mult sa fie orientata spre profit. Activitatea sa principala, aceea de patiserie-cofetarie, a fost inlocuita cu cea de inchiriere, dar incasarile din spatiile comerciale inchiriate erau derizorii si aduceau venituri doar chiriasilor, in mare parte actionari sau fosti angajati ai societatii.
In plus, societatea platea onorarii de sute de milioane de lei celor 19 avocati angajati pentru a o apara in zecile de procese cu actionarii, chiriasii sau creditorii firmei, procese in derulare la TMB. Iulian Gheorghiu a inceput prin a face curatenie in contabilitatea firmei, a taiat la jumatate lefurile de milioane pe care si le fixasera administratorii societatii si a disponibilizat o mare parte din personalul auxiliar. Dar incercarile de a renegocia contractele cu chiriasii i-au adus lui Iulian Gheorghiu noi procese. O parte din micii actionari lezati au atacat in justitie legalitatea AGA care
l-a numit pe Iulian Gheorghiu si au castigat.
Iulian Gheorghiu si Lucescu stiu acum de unde pornesc zecile de reclamatii privind Croma la Garda Financiara sau alte institutii de control. Este un joc ce pare sa nu se mai termine pentru Lucescu si tanarul sau aghiotant.