Prima săptămână din februarie a început cu o decorelare a evoluţiei din pieţele regionale de acţiuni faţă de cele consacrate. Presiunea vânzătorilor, care a dus la adâncirea deprecierilor, a fost mai evidentă pe parcursul şedinţei de marţi în Polonia şi în cea de miercuri în România şi s-a manifestat în special pentru acţiunile importante listate, pe care au expunere fondurile de investiţii. Indirect, au scăzut şi acţiunile mai puţin lichide. Doar în şedinţ
Prima săptămână din februarie a început cu o decorelare a evoluţiei din pieţele regionale de acţiuni faţă de cele consacrate.
Presiunea vânzătorilor, care a dus la adâncirea deprecierilor, a fost mai evidentă pe parcursul şedinţei de marţi în Polonia şi în cea de miercuri în România şi s-a manifestat în special pentru acţiunile importante listate, pe care au expunere fondurile de investiţii. Indirect, au scăzut şi acţiunile mai puţin lichide. Doar în şedinţa de marţi, indicele pieţei de la Varşovia, calculat în euro la Viena, a scăzut cu 7,5%, iar indicele local WIG20 a pierdut aproape cinci procente. În sesiunea următoare, vânzătorii s-au mutat pe piaţa de la Bucureşti, aducând o scădere de aproape opt procente pentru acţiunile BRD Groupe Société Générale şi de peste 6% pentru SIF Banat‑Crişana şi pentru Rompetrol Rafinare.
Sectorul bancar a fost din nou cel mai afectat de evoluţiile descendente. În primele patru şedinte din februarie, indicele principalelor companii din zona CEE a pierdut peste 10%, după ce în ianuarie a scăzut cu 27%, iar pe parcursul anului 2008 peste 60%. Şi pe piaţa de la Viena băncile au început a doua lună a anului cu noi deprecieri. Raiffeisen Bank a pierdut 7,5%, iar Erste Bank, 12%, coborând până la 10,4 euro (cotaţia de la ora 12:00 de vinerea trecută). Indicii pieţei autohtone au încheiat mixt săptămâna analizată, variaţiile fiind reduse. BET a primit suport de la acţiunile Antibiotice Iaşi, care au câştigat 13,5%, şi de la Transelectrica – aceasta a urcat 5%. La polul opus avem BRD, cu o scădere de peste 4%.
În ultimele două săptămâni, pe piaţa de la Bucureşti s-au remarcat acţiunile din sectorul energetic, care au câştigat circa patru procente. Acţiunile din domeniul petrolier, Petrom şi Rompetrol Rafinare, au urcat cu şase procente, iar Transgaz s-a apreciat cu peste 10% în aceeaşi perioadă. Indicele societăţilor de investiţii financiare a coborât 0,68% şi a trecut sub minimul ultimilor ani, stabilit la finalul lunii octombrie a anului trecut. Deocamdată, această zonă‑suport a rezistat, valorile indicelui situându-se în jurul nivelului de la 9.500 de puncte. SIF Oltenia a scăzut cu 5,6% până la 0,4060 lei, iar cel mai bun câştig a fost adus de SIF Banat‑Crişana, de 2,67%.
Piaţa are o evoluţie nehotărâtă în această perioadă. Pe de o parte, avem multe acţiuni în zona de supravânzare, ceea ce poate lăsa loc pentru creşteri, iar de cealaltă parte avem indicii la niveluri minime, care, teoretic, atrag noi evoluţii descendente. Pe valorile actuale de tranzacţionare, foarte reduse, evoluţiile pot fi în ambele sensuri şi nu ar trebui să fie luate în calcul. Nici pieţele vecine nu se simt mai bine. Agenţia de evaluare Fitch a retrogradat Rusia pentru prima dată după 1998, după ce scăderea preţului petrolului a contribuit la retrageri‑record de capital şi la reducerea rezervei valutare. Agenţia a anunţat că are în vedere reducerea rating şi pentru alte state din Europa de Est.