Agenţia Europene pentru Medicamente (EMA) investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, care au determinat unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa EMA, Emer Cooke, relatează Reuters.
Acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat responsabila.
Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.
Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca.
Vaccinul Astrazeneca și-a schimbat numele în Vaxzevria
AstraZeneca schimbă numele vaccinului său anti-COVID. Decizia a fost aprobată în data de 25 martie de către Agenția Europeană a Medicamentului. Noul nume va fi însoțit și de un nou ambalaj.
Vaccinul AstraZeneca se numește de acum Vaxzevria. Decizia a fost aprobată în data de 25 martie de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Vaccinul nu se va schimba, dar noul nume va fi însoțit și de un nou ambalaj. Serul este în continuare aprobat pentru a fi folosit în Uniunea Europeană. Recent, compania farmaceutică AstraZeneca a redus eficiența vaccinului de la 79% la 76%. Acest lucru s-a întâmplat în baza unui studiu realizat în SUA cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo.
Inițial, compania a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 79%. Acest procent a fost considerat ”încurajator” de Casa Albă. Totuşi, un grup independent de experţi ce consiliază Administraţia Biden şi-a exprimat preocuparea, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate şi a sesizat autorităţile în acest sens.
Conform informațiilor apărute în presa internațională, un grup de specialiști se va reuni la începutul săptămânii viitoare în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la cazurile raportate de cheaguri de sânge la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul de la AstraZeneca. EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge. Totuși, agenţia cu sediul la Amsterdam a declarat că nu poate „exclude definitiv„ o legătură între vaccin şi cazurile rare de tulburări de coagulare.
Experţi externi, în special în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie, „se vor reuni pentru a-şi da avizul” pentru EMA „cu privire la aspecte precum un mecanism de acţiune plauzibil, posibili factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare pentru a înţelege mai bine evenimentele observate şi riscul potenţial”. Agenţia a precizat că recomandarea actualizată cu privire la această problemă va fi abordată la o reuniune plenară care va avea loc în perioada 6-9 aprilie.
Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin