Săptămână mai puţin agitată pentru bursele internaţionale, cu o uşoară tendinţă de recuperare a pierderilor. Indicele american Dow Jones a urcat nu mai puţin de 15,5% la sfårşitul şedinţei de miercuri faţă de închiderea din urmă cu o săptămånă, ajungånd pånă la 8.726 de puncte. Uniunea Europeană a propus, săptămåna trecută, un program anticriză în valoare de 200 de miliarde de euro, din care 170 de miliarde urmează să vină din partea celor 27 de state membre, iar restul de 30 de miliarde sunt oferite de Banca Europeană de Investiţii. Pachetul, care reprezintă aproximativ 1,5% din PIB-ul Uniunii, a fost primit cu răceală de către analişti, în condiţiile în care nu se ştie dacă toate statele membre vor accepta propunerea. De asemenea, suma nu este considerată suficientă pentru eliminarea riscului de recesiune economică a ţărilor dezvoltate din UE. Anunţarea planului a ajutat totuşi cursul euro-dolar. Moneda europeană a recuperat teren în faţa dolarului, urcånd pånă la 1,30 dolari pe euro în şedinţa de marţi, după ce săptămåna precedentă fusese încheiată cu un raport de 1,25 dolari pe euro. Recuperarea înregistrată de euro a fost susţinută şi de problemele consemnate de dolar din cauza datoriilor externe (datorii, nu deficit) ale Statelor Unite ale Americii, care depăşesc 2.000 de miliarde de dolari în prezent, în creştere de la 750 de miliarde de dolari în anul 2000. În ciuda revenirii monedei americane din ultima perioadă, impulsionată de dificultăţile economiilor din întreaga lume, pe termen mediu problemele vor duce la o nouă scădere în raport cu principalele valute. Decizia autorităţilor din China de a reduce dobånda de referinţă pune, de asemenea, presiune pe dolar.

Reducerea dobånzii aferente împrumuturilor, a patra din ultimele 12 luni, a coboråt rata pånă la 5,58%, în timp ce randamentul oferit la depozite este, în prezent, de 2,52%.

Autorităţile chineze au redus şi previziunile pentru creşterea economică din 2009 pånă la 7,5%, cel mic nivel din 1990, conform datelor oficiale. Moneda americană pare, astfel, în pericol să îşi încheie perioada de revenire faţă de principalele valute. Rata inflaţiei din zona euro a coboråt drastic în luna noiembrie, ajungånd la o rată anualizată de 2,1%, faţă de 3,2% în octombrie, ceea ce permite Băncii Centrale Europene să reducă şi mai mult dobånda de referinţă. Analiştii preconizează o reducere a dobånzii BCE de cel puţin 0,75% în următoarea şedinţă din 4 decembrie. În prezent, dobånda de referinţă a BCE este de 3,25%.