Rusia vrea control mai mare într-un context în care prețurile au crescut

Anul trecut, mari traderi occidentali de cereale, inclusiv Cargill și Viterra, au părăsit Rusia, după ce guvernul de la Moscova a exercitat presiuni pentru a face loc firmelor locale. Acum, chiar și cel mai important trader privat rusesc de cereale întâmpină dificultăți în funcționare din cauza disputelor cu statul. Aceasta lasă piața în mâinile a câtorva companii, unele dintre ele având legături cu Kremlinul.

Consolidarea sectorului rusesc al cerealelor s-a accelerat după invazia din Ucraina, astfel că doar patru firme sunt acum responsabile pentru trei sferturi din exporturile de cereale realizate prin terminalele rusești de la Marea Neagră. Aceasta conferă Moscovei o influență mai mare asupra livrărilor de grâu, esențiale pentru controlul inflației globale a produselor alimentare. Totodată, traderilor străini le este mai dificil să obțină informații despre situația livrărilor rusești, într-un moment în care condițiile meteorologice nefavorabile afectează recolta de grâu a Rusiei și îngrijorează piața.

„Dorința Rusiei de a controla piața materiilor prime este reală, iar influența sa asupra cerealelor este în creștere,” susține Dan Basse, președinte al firmei americane de consultanță AgResource.

Industria rusească a gazelor naturale a fost întotdeauna dominată de guvern, în timp ce statul și aliații apropiați ai lui Putin controlează cea mai mare parte a industriei petroliere de la venirea sa la putere. Acum, statul rus își extinde controlul și asupra cerealelor.

Anul trecut, Cargill, Viterra și Louis Dreyfus Co. au încetat să mai achiziționeze cereale din Rusia pentru export. Anterior, aceste companii occidentale se numărau printre primii 10 exportatori din Rusia.

Sursă: Dreamstime

Presiune și pe exportatorii privați

Însă, disputa dintre autoritățile statului și TD Rif scoate în evidență faptul că chiar și exportatorii privați de cereale din Rusia încep să fie supuși presiunilor guvernamentale. Firma, recent redenumită Rodnie Polya LLC, a ajutat Rusia să se poziționeze ca o mare putere agricolă mondială, dar acum constată că afacerile sale sunt în pericol.

Proprietarul companiei, Petr Khodykin, declara în martie pentru portalul Lenta.ru că livrările de cereale ale firmei au fost blocate de autoritatea de reglementare din sectorul agricol pe motiv că nu îndeplinesc normele de siguranță, adăugând că este presat să își vândă compania.

Mai multe persoane care obișnuiau să cumpere cereale de la partenerii străini ai Rodnie Polya spun că firma nu mai este prezentă pe piață din martie. Datele de shipping furnizate de Logistic OS arată că volumul exporturilor realizate de Rodnie Polya în aprilie a scăzut cu aproximativ 40% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

De la debutul invaziei în Ucraina, Moscova a vizat tot mai mult activele deținute de magnați locali și unele divizii ale companiilor străine, de la un producător de paste până la subsidiara din Rusia a producătorului francez de lactate Danone, fie pentru naționalizare, fie pentru o potențială vânzare către o firmă agreată de Kremlin.

„Migrarea spre politici mai dure și o ideologie conservatoare apar inevitabil odată cu majorarea intervenției statului în economie. Statul devine intangibil din punct de vedere politic și principalul jucător în economie,” afirmă Andrei Kolesnikov, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Chiar dacă traderii occidentali pot cumpăra în continuare cereale din porturile rusești, obținerea de informații despre volumul și condițiile recoltelor, stocurile și exporturile de cereale a devenit mai dificilă, după ce aceste firme și-au restrâns afacerile în Rusia. Aceasta ar putea deveni o sursă de îngrijorare pe măsură ce diverse probleme lasă Rusia cu o cantitate mai mică de grâu de exportat.

Prețurile au crescut, însă sunt mult sub nivelurile record

Problemele precum seceta sau înghețul care afectează culturile de cereale au determinat analiștii să își revizuiască semnificativ estimările privind producția Rusiei, contribuind la creșterea cotațiilor futures la grâu la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.

Chiar dacă prețurile de referință la grâu au crescut în ultimele luni, ele sunt totuși cu aproximativ 50% sub nivelul record atins în 2022, când războiul din Ucraina a perturbat livrările prin Marea Neagră. În plus, perspectivele bune privind recolta americană de cereale ar putea limita îngrijorările legate de aprovizionare.

Principala întrebare este cum va fi afectată piața mondială de consolidarea industriei rusești de cereale. Moscova încearcă deja să implementeze un preț minim neoficial pentru produsele sale, iar un control mai mare asupra sectorului cerealelor va face mai ușor pentru guvern să influențeze livrările.