Presiunea vaccinării în rândul medicilor se adâncește din ce în ce mai mult. Potrivit ultimelor informații, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă anunță că a conceput un ordin prin care se va impune testarea personalului medical nevaccinat şi obligativitatea plăţii testelor pentru cei care refuză vaccinarea.
Medicii din Europa resimt deja presiunea vaccinării. Autoritățile din mai multe țări europene iau măsuri drastice, iar persoanele care refuză să se vaccineze nu vor mai putea lucra în sistem.
În Marea Britanie, Italia şi Franţa, spre exemplul, personalul medical nevaccinat fie se imunizează, fie stă acasă, iar în România se discută o altă variantă. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Acesta susține că nu se vorbește despre obligativitatea vaccinării personalului medical, însă cei care vor refuza, vor fi nevoiți să plătească singuri testele COVID obligatorii.
„Nu aş discuta încă de obligativitatea vaccinării, dar sper să nici nu fie nevoie de aşa ceva şi să obţinem un procent mare al personalului vaccinat, aşa încât obligativitatea să nu fie necesară“, a subliniat Ioana Mihăilă.
În acest context, ministrul a conceput un ordin prin care se va impune testarea personalului medical nevaccinat şi obligativitatea plăţii testelor. Actul normativ este deja pregătit și urmează să fie pus în dezbatere publică, a dat asigurări oficialul.
Amintim faptul că în cursul zilei de marți, Ioana Mihăilă, a avut marţi o întâlnire cu Federaţiile Sanitas, „Solidaritatea Sanitară”, Sindicatul Promedica şi Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România, una dintre temele de discuţie fiind cea a importanţei vaccinării.
Medicii ar putea plăti testul COVID din buzunarul lor
La rândul său, Radu Vasile, copreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, a explicat că, în principiu, s-a acceptat ca testarea obligatorie a personalului medical din spitale să înceapă atunci când incidenţa va creşte la 1,5 la mia de locuitori, problema fiind banii necesari pentru testare.
Totodată, Radu Vasile a dat exemplu situație unei infirmiere care încasează un salariu lunar de 2.200 de lei. Potrivit acestuia, în cazul în care femeia se va testa săptămânal, ea va da jumătate de salariu pentru acest lucru, iar dacă este și navetistă, va alege să nu mai meargă la muncă decât să achite astfel de sume.
În același timp, sindicatele mai spun că dacă se introduce această măsură a testării pe banii angajaţilor, ea să se introducă nediscriminatoriu în toată ţara. „Riscul de transmitere nu e doar la angajatul din Sănătate, ci şi la cei din şcoli şi administraţie publică”, a argumentat Radu Vasile.
El a mai adăugat că în opinia sa, specialiştii din spitale ar fi trebuit implicaţi în campania de imunizare în sensul explicării beneficiilor vaccinări şi pentru aceste categorii de salariaţi care au o cultură medicală mai precară.
În acest context, sindicaliştii au cerut şi ministerul a acceptat recunoaşterea imunizării prin boală a angajaţilor din sistem, doar că aceasta ţine doar 6 luni şi timpul s-a cam scurs. „Până în septembrie nu cred că vom mai avea angajaţi care să se încadreze în cele 6 luni”, a estimat Vasile.
Sindicalistul a mai adăugat că în final, vaccinul anti-covid ar putea să ajungă obligatoriu, la fel ca și în alte țări dacă vor exista astfel de reguli.
„În mod legal nu pot să ajungă. Dar se va apela la o formă de coerciţie la care s-a apelat şi în alte ţări. O vor aplica şi la noi, sunt ferm convins. Dacă se va forţa testarea pe banii angajatului la 7 zile, unii nu vor mai veni la serviciu, pentru că nu are rost”, mai spune acesta. De menționat este faptul că discuţiile între sindicate şi reprezentanţii ministerului ar urma să continue.
Situația din Europa
În Europa pe de altă parte, măsurile sunt mult mai drastice decât în România. În Italia, ţară grav afectată de pandemia de COVID-19, cadrele medicale şi farmaciştii au fost obligaţi să se vaccineze, în caz contrar aceştia riscând să fie suspendaţi pentru tot restul anului, fără plata salariului.
Totodată, autorităţile au oferit protecţie legală pentru personalul implicat în vaccinare, la cererea acestuia, după ce un sicilian a decedat în urma imunizării, fiind deschisă o anchetă pentru omucidere.
În Franța, o decizie similară ar urma să intre în vigoare. La finele lunii iunie, țara a anunțat că va impune vaccinarea angajaţilor sanitari dacă nu va fi atinsă o proporţie de 80% din ei care să fi primit măcar o doză de vaccin până în septembrie, scrie AFP.
Potrivit unei scrisori deschise adresată directorilor de spitale şi căminelor de bătrâni, miniştrii Sănătăţii, Olivier Véran, şi al Autonomiei, Brigitte Bourguignon susțin că până în toamnă numărul angajaților vaccinați din unitățile medicale trebuie să se vaccineze. În caz contrar, se va deschide o cale pentru ca vaccinarea să devină obligatorie.
„Obiectivul nostru este ca până în septembrie, cel puţin 80% din angajaţii din căminele de bătrâni şi unităţile medicale să primească cel puţin o doză de vaccin. În caz contrar, vom deschide calea pentru vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din domeniul sanitar”, au explicat miniştrii.