Principali indicatori ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OECD sunt în declin de 18 luni consecutive și foarte mulți analiști își exprimă temerile privind o recesiune a economiei globale.
Politica monetară și-a pierdut eficiența, iar stimulentele fiscale sunt prea lente în a compensa scăderea economiei globale. În acest context, următorul pas politic logic este un fel de intervenție politică asupra USD, pentru devalorizarea monedei americane, care să ajute astfel la stimularea piețelor emergente, se arată în Raportul Trimestrial al Saxo Bank, pentru ultimele trei luni din 2019.
”Însă marea ironie a oricărei intervenții asupra USD este că aceasta va ajuta parțial China, ceea nu reprezintă tocmai strategia administrației Trump, dar, la fel ca în viață, mereu vor exista compromisuri”, precizează raportul.
În aprilie 2008, scăderea USD în termeni reali ce a început în februarie 2002 a luat sfârșit cu câteva luni înaintea crizei istorice și prăbușirii creditelor a căror atenuare a necesitat un efort politic astronomic. De atunci, USD s-a consolidat cu 22% în termeni reali. Iar în august 2019, acesta a atins un nivel suficient de înalt pentru ca secretarul Trezoreriei americane, Steve Mnuchin, să declare că guvernul SUA nu intenționează să intervină asupra USD deocamdată – deși tot el a mai spus că administrația Trump evaluase intervenția, arată sursa citată.
Cu alte cuvinte, SUA planifică să intervină dacă Fed nu reușește să scadă USD prin intermediul politicii monetare.
Atunci când regimul unui USD puternic ia sfârșit, investitorii ar trebui să supra-pondereze capitalurile proprii europene și mai ales pe cele din piețele emergente. De asemenea, există și o bună susținere pentru această poziție strategică din perspectiva evaluării pe măsură ce marja de evaluare – măsurată pe randamentul dividendelor – a explodat la niveluri atractive din punct de vedere istoric pentru lumea din afara SUA și pentru piețele emergente.
În perioada iulie 1995 – august 2019, veniturile din capitaluri proprii în SUA, piețele din afara SUA și piețele emergente au avut o corelație negativă cu USD. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când USD scade, piețele de capitaluri proprii ar trebui să se consolideze.
În calitate de monedă de rezervă la nivel mondial, cea mai importantă valută de tranzacționare și ca monedă folosită în piețele de mărfuri, USD este o componentă importantă în cadrul condițiilor financiare.
De la criza din 2008, piețele emergente au avut parte de o creștere semnificativă a emiterii de obligațiuni USD, ceea ce a adăugat o nouă constrângere de creștere din partea USD.
”Investitorii cu expunere pură la capitaluri proprii se confruntă cu un risc generat de o potențială recesiune globală. De fiecare dată când USD scade, piețele de capitaluri proprii ar trebui să se consolideze”, arată Peter Garnry, director strategie actiuni si capitaluri proprii Saxo Bank, în raportul citat.