Cazurile în care datoriile dezvoltatorilor către constructori sunt plătite în apartamente sau terenuri început iasă la suprafaţă. Constructorii preferă să obţină chiar şi beneficii sub formă de active imobiliare, decât să deschidă un proces juridic de care dezvoltatorii pot scăpa cu uşurinţă prin solicitarea insolvenţei.
După ce dezvoltatorii proiectului UpGround din Pipera au cedat printr-un acord de tip barter 60 de apartamente către firma Lufin Construct, unul dintre constructorii ansamblului rezidenţial, capital.ro a descoperit un nou caz, în care dezvoltatorul şi-a plătit datoriile faţă de constructor chiar cu terenul pe care urma să construiască un cartier de vile.
Compania Viarom Construct, parte a gupului francez Vinci, unul dintre cei mai mari constructori din lume, a aprobat în cadrul ultimei adunări a acţionarilor propunerea de preluare a dreptului de proprietate asupra unui teren localizat în comuna Clinceni, din vestul Bucureştiului, de la compania cu capital britanic Investment Solutions, pentru a stinge datoriile pe care Helios Development le are la Viarom.
Helios Development, deţinută de britanicii de la Investment Solutions, are în dezvoltare, în comuna Clinceni, ansamblul de vile English Village (foto), proiect lansat pe piaţă în octombrie 2007. În februarie 2009, compania trebuia să finalizeze prima fază a proiectului care constă în 10 vile individuale, 30 de vile cuplate şi 70 de apartamente. Viarom a fost angajată în procesul de construcţie a cartierului care afişa la lansare preţuri cuprinse între 118.000 şi 375.000 de euro, fără TVA.
La începutul anului trecut lucrările la proiect erau la stadiul de infrastructură, după ce s-au terminat reţelele de drumuri, apă, canalizare şi gaze. În acel moment, dezvoltatorii au decis să intre cu proiectul în conservare ca urmare a crizei economice.
Plata în natură
„Proiectul Enghlish Village este în stadiu de construcţie. Încă nu a fost finalizată prima fază. Lucrările au fost suspendate pentru o perioadă nedeterminată din cauza crizei, dar se vor relua cu siguranţă pentru că este un proiect de amploare, cu perspective“, au declarat pentru capital.ro reprezentanţii Invesment Solutions.
Ca urmare a deciziei de îngheţare a proiectului, contractele de antrepriză încheiate cu firma de construcţii Viarom au fost acoperite de dezvoltator cu o parte din terenul pe care urma să fie construit cartierul de vile.
Britanicii deţin la Clinceni un teren în suprafaţă totală de 24 ha, pe care intenţionau să dezvolte un cartier format din 710 unităţi locative, care ar fi atras o investiţie de 150 mil. euro. Lucrările ar fi trebuit să se deruleze pe parcursul a cinci ani.
Planuri tulburi
Când au intrat pe piaţa locală, britanicii de la Investment Solutions au anunţat planuri de investiţii în valoare de 500 mil. euro în proiecte imobiliare lângă Bucureşti şi în Constanţa, unde deţinea deja terenuri. Compania a mai fost implicată, prin servicii de consultanţă, în construcţia ansamblului rezidenţial Atlantis Residence din cartierul Pantelimon, dezvoltat de turcii de la Pelican Com.
Pachetul majoritar de acţiuni al Viarom Construct a fost achiziţionat la sfârşitul lui 2006 de compania Eurovia, subsidiară a grupului Vinci. Francezii, cu afaceri de peste 26 mld. euro la nivel mondial, mai activează pe piaţa locală prin Vinci Construction şi Vinci Energies, care a preluat compania TIAB.