S-a aflat unul dintre presupusele motive pentru care românii nu au fost lăsați să intre în Mexic. Se pare că motivul ar avea legătură cu existența unei bande de români care ar fi controlat toate bancomatele din Cancun și a furat milioane de dolari.
S-a aflat presupusul motivul pentru care românii nu au fost lăsați să intre în Mexic. Se pare că motivul ar avea legătură cu existența unei bande de români care ar fi controlat toate bancomatele din Cancun și a furat milioane de dolari.
De ce nu au fost lăsați românii să intre în Mexic
Jurnaliștii din Mexic nu au reușit să obțină de la autoritățile mexicane un motiv clar pentru refuzul accesului, însă scriu despre grupările infracționale conduse de români care au acționat acolo în ultimii ani. Se pare că, în urmă cu mai puțin de doi ani, poliția mexicană a descoperit, după ce a primit numeroase alerte din SUA, că toate bancomatele din zona Cancun, frecventată de turiști din întreaga lume, erau controlate de o rețea din România care făcea profituri colosale furând banii din conturile turiștilor. Ancheta care a pus capăt rețelei i-a adus la un loc pe specialiștii din Mexic, SUA și România.
Conform, El Universal, FBI a solicitat FIU (Unitatea de Investigații Financiare din Mexic) cooperarea pentru urmărirea proprietăților și tranzacțiilor efectuate de Florian Tudor, presupusul lider al bandei, și de partenerii săi Adrian Constantin Tiugan și Adrian Ninel Enachescu.
Până în prezent, instituția care se ocupă de investigarea cazurilor de spălare a banilor din Mexic a reușit să documenteze că membrii bandei au transferat sume mari în conturile bancare ale rudelor, prietenilor și a unor companii, iar banii au fost folosiți mai departe pentru cumpărarea unor imobile în Mexic, dar și în alte țări.
FBI, pe urmele unui român
FBI a ajuns pe urmele lui Tudor după ce mai mulți cetățeni americani au reclamat că banii le-au dispărut din conturi când și-au petrecut vacanțele în Mexic.
Banda de români a făcut tranzacții în care sunt implicate cel puțin opt companii ale căror sedii sunt în Mexic și în România. Una din ele a fost înființată în 2013 de Adrian Constantin Tiugan, care avea mandate internaționale de arestare pentru furt din bancomate din Italia și Vatican.
Potrivit presei mexicane, banda ar fi ajuns să controleze 100 de bancomate cu dispozitive speciale care copiau datele a 1.000 de carduri în fiecare lună, potrivit unui fost membru al bandei care a devenit martor al autorităților române care anchetează acest caz. „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare card. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună”.
Organizația criminală, cu ramificații pe trei continente, ar fi furat între 2014 și 2019 o sumă imensă, de ordinul milioanelor de dolari de la bancomate controlate aflate în principalele destinații turistice din Mexic. Însă rețeaua a acționat și în Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan.
Au fost făcute percheziții și in România
DIICOT a făcut mai multe percheziții în România, în 2019, la complicii bandei rămași în țară: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, S.U.A. precum și a altor state, în ceea ce privește comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA şi spălare a banilor.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic, unde deține, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale, unele specializate în achiziționarea și montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat și asigurarea mentenanței acestora.
Activitatea infracțională a constat în instalarea de sisteme de tip ,,skimming” pe diferite bancomate, din localități situate pe litoralul mexican și frecventate de foarte mulți turiști străini, în vederea copierii datelor informatice conținute de cardurile introduse în acestea, și ulterior utilizării lor în mod fraudulos în scopul retragerii sumelor de bani conținute.”, transmitea DIICOT.