Florin Barbu a vorbit recent despre plafonarea adaosului comercial la alimente. Ordonanţa de urgenţă este în vigoare până pe 31 ianuarie. În acest context, ministrul a spus că măsura trebuie să continue, deoarece a produs efecte semnificative.
Florin Barbu spune că măsura trebuie să continue
Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea adaosului comercial la 21 de categorii de alimente este în vigoare până pe 31 ianuarie. Astfel, ministrul a fost întrebat ce se va întâmpla cu măsura, după ce expiră.
„O să avem o discuţie şi cu retailerii, şi cu procesatorii. S-a văzut foarte clar că această ordonanţă a produs efecte. Spun acest lucru pentru că în 2022, la 30 noiembrie, preţul alimentelor era cu plus 28%. În anul 2023, în care avem ordonanţă în vigoare şi act juridic, preţul alimentelor a scăzut cu 5%”, a declarat Florin Barbu pentru Profit.
Potrivit ministrului, plafonarea adaosului comercial la alimente a produs efecte semnificative. Din acest motiv, spune Florin Barbu, măsură trebuie să continue.
„Toate alimentele în anul 2023, pe această ordonanţă cu plafonarea adaosului comercial, toate sunt cu minus – 10, 15%, respectiv -6, -7% la categoriile respective de produse. Sigur că trebuie să continue, pentru că, în ordonanţa pe care noi am prelungit-o până la 31 ianuarie, tot ceea ce intră din import şi nu intră în faza de procesare are adaos comercial de 5%. Lucrul acesta l-am făcut pentru ca procesatorii români să fie în concurenţă cu preţurile de dumping care vin din import”, a mai spus ministrul.
Ministrul îi îndeamnă pe români să cumpere doar de la cei care au certificat de producător
Acesta a abordat un alt subiect important. Conform ministrului, în România intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din lapte. Astfel, îi îndeamnă pe români să cumpere din pieţe, de la vânzători care au certificat de producător.
Florin Barbu a amintit și de subvenţiile acordate în programul INVESTALIM. Acestea au ca scop promovarea produselor de calitate locale şi reducerea deficitului balanţei comerciale la produsele agro-alimentare.
„Toată lumea ne spune că aducem şi mâncăm unt şi alte produse, caşcaval, venite din Franţa, care, îţi spun, anumite categorii de produse nu au văzut lapte. Ideea noastră a fost în felul următor: să sprijinim sectorul zootehnic, am pus subvenţii foarte mari pentru a realiza cantităţi de lapte cât mai mari în România şi, prin proiectul INVESTALIM, să vină procesatori, să producem la noi în România şi unt, şi caşcaval, şi, practic, să consumăm produsele româneşti. (…) Sunt produse lactate şi produse din lapte care, practic, nu au văzut laptele! Spun că sunt din derivate din lapte. Aceste derivate pot să fie făcute din zer. Deci, în România intră produse care nu sunt de o calitate superioară”, a mai spus ministrul pentru sursa menționată.
De asemenea, ministrul le-a recomandat românilor să cumpere doar de la cei care au certificat de producător, pentru a evita intermediarii.
„În pieţe cam jumătate sunt intermediari, jumătate sunt producători. Ce îi îndemn eu pe români este să cumpere acolo unde este afişat certificatul de producător. Adică cei care l-au afişat sunt producători locali care sunt finanţaţi şi de Ministerul Agriculturii prin diferite scheme de ajutor de stat, iar cei care sunt intermediari nu au acest certificat de producător şi îi îndemn pe toţi românii să cumpere acele produse direct acolo unde sunt etichetate şi unde apare certificatul de producător”, a completat ministrul.
În România nu au mai intrat cereale ieftine din Ucraina
Acesta a vorbit apoi și despre presiunea importurilor din Ucraina. Astfel, a amintit că este un mecanism aprobat până pe 31 decembrie și nu poate fi aplicat decât de fermieri şi procesatori.
„În momentul de faţă nu avem nicio solicitare, în România nu a intrat – şi am avut o discuţie cu colegii de la Vamă – niciun bob de cereale din cele 4 categorii de produse”, a conchis Florin Barbu.
În opinia ministrului, nu va fi înregistrată o creştere a preţului pâinii anul viitor.