În sesiunea asiatică, Bitcoin a înregistrat o scădere de peste 5,5%. Bitcoin a ajuns la 59.961 de dolari. Dolarul american s-a apreciat în mod general.
Ether a înregistrat o scădere similară, coborând sub pragul de 3.000 de dolari. El este la 2.895 de dolari, conform informațiilor transmise de Reuters.
Israelul a lansat un atac pe teritoriul iranian
Potrivit unor surse, Israelul a lansat vineri un atac pe teritoriul iranian. S-a întâmplat la doar câteva zile după ce Iranul a efectuat un atac cu drone împotriva Israelului.
Potrivit presei iraniene, au fost raportate explozii. Un oficial iranian a comunicat pentru Reuters că acestea au fost generate de sistemele de apărare antiaeriană. Presa de stat a menționat că trei drone care survolau orașul central Isfahan au fost interceptate și distruse.
Conducerea Israelului și armata au păstrat tăcerea în primele ore ale dimineții de vineri.
Până la ora 06:00 GMT, când aceste detalii au devenit disponibile, activele considerate sigure, precum petrolul, aurul și obligațiunile, care crescuseră brusc la primele știri despre atac, au început să înregistreze scăderi față de nivelurile lor maxime.
„Cred că piețele se află în acest moment într-un mod de fugă spre siguranță. În acest moment, suntem încă într-o situație în care știm că s-a întâmplat ceva. Dar trebuie să înțelegem gradul de grad de represalii”, a declarat Moh Siong Sim, strategul valutar al Bank of Singapore.
Bitcoin a înregistrat o scădere cu 2%
Bitcoin a recuperat nivelul de 62.300 de dolari, însă a continuat să înregistreze o scădere cu 2% în cursul acestei zile. Ether, de asemenea, a revenit peste pragul de 3.000 de dolari.
Scăderea prețului Bitcoin survine cu doar câteva ore înainte de „înjumătățirea” criptomonedei de vineri – o modificare a tehnologiei sale de bază menită să reducă ritmul la care sunt create noi bitcoini.
Înjumătățirea Bitcoin de vineri, așteptată cu ardoare
Comunitatea pasionaților de Bitcoin aștepta cu nerăbdare „înjumătățirea” Bitcoin de vineri – o modificare a tehnologiei fundamentale care stă la baza criptomonedei, concepută pentru a reduce ritmul la care sunt create noi bitcoini.
Această înjumătățire survine aproximativ o dată la patru ani. Ea a fost integrată în codul Bitcoin încă de la începuturile sale de către creatorul pseudonim Satoshi Nakamoto. Este o modalitate de a reduce rata de emisie a bitcoinilor.
Chris Gannatti, șeful global al departamentului de cercetare al administratorului de active WisdomTree, care oferă fonduri tranzacționate la bursă pentru bitcoin, a descris înjumătățirea ca fiind „unul dintre cele mai importante evenimente din acest an în domeniul cripto”.
Potrivit ceasului CoinGecko, momentul înjumătățirii este programat să aibă loc în primele ore ale zilei de sâmbătă GMT.
Maxim istoric de 73.803,25 dolari în martie
Pentru unii susținători ai criptomonedelor, această înjumătățire va evidenția valoarea bitcoinului ca o marfă tot mai rară. Nakamoto a limitat oferta de bitcoin la 21 de milioane de unități. Scepticii o consideră mai mult o modificare tehnică inventată de speculatori pentru a impulsiona prețul monedei virtuale.
Procesul de înjumătățire constă în reducerea recompensei pe care minerii de criptomonede o primesc pentru crearea de noi token-uri. Acest lucru făce mai costisitoare punerea în circulație a noilor bitcoini.
Aceasta vine după ce prețul bitcoinului a atins un maxim istoric de 73.803,25 dolari în martie, după ce a petrecut o mare parte din 2023 recuperându-se lent după prăbușirea dramatică din 2022. Joi, cea mai mare criptomonedă din lume se tranzacționa la 63.800 de dolari.