Preț carburant, 7 iunie 2023. Cât de mult s-au majorat prețurile la pompă? Iată cât costă, în prezent, un litru de motorină și un litru de benzină și unde se găsesc cele mai mici prețuri.
Cât costă, astăzi, un litru de carburant?
Astăzi, 7 iunie 2023, cel mai mic preț pentru benzina standard este 6,47 lei și se găsește la trei stații Lukoil din Sector 1, București. La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se vinde la prețuri cuprinse între 6,48 lei și 6,68 lei. Prețul benzinei premium variază între 6,99 lei și 7,33 lei.
Cel mai mic preț pentru motorină standard este 6,47 lei și se găsește la o stație Lukoil de pe bulevardul Preciziei, nr. 34, Sector 6, București. La restul stațiilor din București, prețul motorinei standard variază între 6,49 lei și 6,62 lei. Motorina premium se vinde la prețuri cuprinse între 6,83 lei și 7,13 lei.
Cum evoluează prețurile la pompă?
Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților din stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile. Pe scurt, când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețurile la pompă, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul de la stațiile de alimentare.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața carburanților și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
De la 1 iunie 2023, benzina şi motorina vândute în România trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi
Vă amintim că, de la 1 iunie 2023, benzina şi motorina vândute în România trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi (8% pentru benzină şi 6,5% pentru motorină) pentru a se respecta obligaţia Guvernului de la București de a reduce gazele cu efect de seră, dar și ținta de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile pentru toate formele de transport.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți. Mașinile au nevoie de mai mult biocombustibil decât de benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță, ceea ce va duce la un consum mult mai mare, iar prețurile la pompă vor crește.
Astfel, dacă biocombustibilii duc la o creștere a consumului cu peste 10%, condusul economic îl poate reduce cu aproximativ 40%.