Preț carburanți, vineri, 21 iulie 2023. Cât costă, astăzi, benzina, motorina și GPL-ul în cele mai mari orașe din România? Prețurile la pompă s-au schimbat din nou.
Cât costă, astăzi, benzina și motorina în cele mai mari orașe din România?
Potrivit Peco Online, astăzi, 21 iulie 2023, cel mai mic preț pentru benzină standard din București (6.62 lei) și cel mai mic preț pentru motorină standard (6.64 lei) se găsesc la stația Petrom din Sectorul 5, iar cel mai bun preț pentru GPL din Capitală (3.27 lei) se vinde la mai multe stații Lukoil, Petrom, Mol și OMV.
În Cluj Napoca, cel mai mic preț la benzină este 6.66 lei, la motorină este 6.67 lei, iar la GPL este 3.31 lei.
În Timișoara, cel mai bun preț pentru benzină este 6.64 lei, pentru motorină este 6.67 lei, iar pentru GPL este 3.31 lei.
În Iași, cel mai mic preț la benzină este 6.66 lei, la motorină este 6.67 lei, iar la GPL este 3.31 lei.
În Constanța, cel mai bun preț pentru benzină este 6.66 lei, pentru motorină este 6.64 lei, iar pentru GPL este 3.29 lei.
Guvernul României intenționează să majoreze accizele la carburanți
Din dorința de a reduce gaura din bugetul statului, Guvernul Ciolacu ar putea majora accizele la carburanți, ceea ce înseamnă că prețurile la pompă vor crește din toamnă. Inițial, carburanții ar putea fi mai scumpi cu cel puțin 10 bani/litru. Conform specialiștilor economici, măsura respectivă va aduce bani la bugetul statului, însă doar pe termen scurt, și va duce la scumpiri în lanț în alte sectoare.
„Știm doar un singur lucru, țara asta are nevoie de bani, iar creșterea accizelor într-adevăr va aduce mai mulți bani la buget, dar, atenție, numai pe termen scurt. Odată crescând prețul carburanților, lumea nu o sa mai cumpere atât de mult”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu.
„Cauzele inflației sunt diverse. Suntem în al treilea an după pandemie în care firmele au făcut diverse investiții ca să protejeze populația și spuneam de pe atunci că aceste cheltuieli vor fi reflectate în costuri. Apoi, observăm că în zona de salarii cheltuielile cu salariile au depășit o creștere de 15%, prin urmare acele salarii se reflectă în prețuri.
Și aici fac o completare, nu este rău că cresc salariile, este minunat pentru salariații din România, problema apare când salariile se plătesc pentru nemuncă”, a adăugat analistul economic Adrian Bența.