Carburanți mai ieftini înainte de weekend. În data de 23 noiembrie 2023, prețul carburanților în România indică o scădere. Atât benzina, cât și motorina au înregistrat un trend descendent în ultimele zile.
Carburanți la preț mai mic, înainte de sfârșitul de săptămână
Carburnați mai ieftini. Benzina standard înregistrează un preț mai scăzut, joi. Ea se situează la 6,56 lei pe litru, față de 6,64 lei pe litru cât era înregistrat vinerea trecută. Această ofertă avantajoasă poate fi găsită la o stație Petrom. Mai precis, în București, pe strada Dr. Herescu Petre, nr. 2A, în sectorul 5.
La celelalte stații, prețurile pentru benzina standard oscilează între 6,58 lei și 7,24 lei.
În ceea ce privește benzina premium, aceasta se comercializează în intervalul de prețuri cuprins între 7,02 lei și 7,38 lei.
Motorina standard la cel mai accesibil preț este de 7,22 lei pe litru joi, față de 7,30 lei, cât era înregistrat vinerea trecută. Această ofertă este disponibilă la o stație Socar din București. Ea este amplasată pe strada Vasile Lascar, nr. 141A.
La celelalte stații, prețurile pentru motorina standard variază. Ele oscilează între 7,24 lei și 7,49 lei. Pentru motorina premium, cea mai accesibilă variantă costă joi 7,60 lei pe litru. Ea se află în scădere față de zilele anterioare, în timp varianta mai scumpă atinge 7,89 lei.
În 2022, costul pentru un litru de benzină standard depășea 8 lei, în timp ce motorina standard depășea prețul de 9 lei pe litru.
Prețurile carburanților evoluează în funcție de cotațiile internaționale Platts
Conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților în stațiile de alimentare par să se modifice în concordanță cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o ușoară decalare temporală de câteva zile. Acest studiu a avut ca obiectiv reanalizarea modului în care ajustările cotațiilor internaționale se reflectă în prețurile la pompa de carburant.
Cotația Platts servește drept preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei. Ea reflectă o valoare determinată de dinamica cererii, ofertei și tranzacțiilor încheiate între traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații Platts nu sunt disponibile public, iar pe termen lung, ele au tendința de a urma prețurile barilului de petrol.
Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, prețul la pompă al carburanților în România are tendința de a crește, în timp ce la scăderea cotațiilor, prețurile la stațiile de alimentare au tendința de a scădea.
Ajustările majore ale prețurilor la pompă au loc în decursul unei săptămâni, atât în perioadele de creștere, cât și în cele de scădere a cotației internaționale de referință Platts.