Unde se vinde cea mai ieftină benzină?
Cea mai ieftină benzină din România se vinde azi, 30 august 2023, la stația Lukoil din comuna Cenad, județul Timiș, preț 7.13 lei/l. Cea mai ieftină motorină se vinde la stația Petrolium din municipiul Reghin, județul Mureș, preț 7.37 lei/l.
Cel mai bun preț la GPL se găsește la stația Lukoil din Sectorul 6 al Capitalei, preț 3.22. lei/l, potrivit Peco Online.
Preț carburant azi, 30 august 2023
În București, cea mai ieftină benzină se găsește la stațiile Petrom din Sectorul 5, preț 7.14 lei/l. Cea mai ieftină motorină se vinde la stația Lukoil din Sectorul 6 al Capitalei, preț 7.39 lei/l, iar cel mai bun preț pentru GPL se vinde la aceeași stație, preț 3.22 lei/l.
În Cluj Napoca, cea mai ieftină benzină costă 7.17 lei, cea mai ieftină motorină este 7.42 lei/l, iar cel mai pic preț pentru GPL este 3.26 lei/l.
În Timișoara, cea mai ieftină benzină costă 7.15 lei. Cea mai ieftină motorină este 7.42 lei/l. Cel mai pic preț pentru GPL este 3.26 lei/l.
În Iași, cea mai ieftină benzină costă 7.16 lei. Cea mai ieftină motorină este 7.41 lei/l, iar cel mai pic preț pentru GPL este 3.26 lei/l.
În Constanța, cea mai ieftină benzină costă 7.17 lei. Cea mai ieftină motorină este 7.39 lei/l, iar cel mai pic preț pentru GPL este 3.24 lei/l.
Mașinile cu GPL nu au voie să intre în parcări subterane
Mașinile care folosesc sisteme de tip GPL nu pot fi parcate în parcări subterane. Acest lucru este valabil din motive de siguranță. GPL-ul este foarte inflamabil o scurgere poate declanșa un incendiu sau o explozie.
Mai mult, vaporii de GPL pot fi toxici și pot provoca probleme de respirație oamenilor. Pericolul este cu atât mai mare în spații închise de tipul parcărilor subterane.
Garajele subterane și alte spații închise pot avea restricții sau reguli speciale pentru vehiculele cu sisteme GPL, pentru a minimiza riscul de acumulare a vaporilor toxici. Este important ca utilizatorii de astfel de vehicule să fie conștienți de aceste restricții și să respecte normele de siguranță pentru a proteja atât ei înșiși, cât și pe cei din jur.
Anumiți specialiști consideră că deși aceste sisteme sunt omologate, ele pot oricum prezenta anumite scurgeri, fiind deci extrem de periculoase. Au existat multe accidente de acest fel în anii 80, atunci când erau la mare căutare conversiile. În acea perioadă au existat multe incendii în garaje și parcări declanșate de fumat, spre exemplu. De aceea anumiți specialiști consideră că rezervoarele de gaz petrolier lichefiat nu ar trebui transportate în interiorul mașinilor.
Cu toate acestea, autogazul, așa cum mai este denumit în piață GPL-ul, este din ce în ce mai răspândit în toată Europa. Consumul global de GPL a crescut constant în ultimii ani, ajungând la 27,1 milioane de tone.