Carne de miel Paște 2024. Fermierii au decis să scumpească carnea de miel cu prilejul sărbătorilor pascale din acest an. Crescătorii de oi au transmis un mesaj clar pe rețelele de socializare.
Carne de miel Paște 2024. Fermierii vor cere până la 50 de lei/kg
Carne de miel Paște 2024. Crescătorii de animale au luat decizia fermă de a nu accepta să vândă mieii de Paști la prețuri sub 24 de lei pe kilogram, în viu. Cu solidaritate, crescătorii de oi s-au unit pe platformele de socializare. ei declară că în acest an nu vor ceda în fața presiunilor și vor menține acest prag de preț.
Era previzibil ca prețul cărnii de miel să crească în acest an. Cu toate că Paștele va fi sărbătorit în acest an abia în mai, oferta va fi abundentă. În perioada premergătoare sărbătorii, crescătorii de oi intenționează să majoreze prețurile până la 24 de lei pe kilogram, în viu. Pe de altă parte, în magazine, românii ar putea scoate din buzunare până la 50 de lei pentru un kilogram de carne de miel.
Hotărâți să acționeze împreună în această privință, crescătorii de animale din toată România au inițiat o mișcare pe platformele online. De exemplu, un agricultor din regiunea Făgărașului își încurajează colegii de breaslă să rămână fermi în privința prețurilor.
„Nu vor mai fi acceptate postările cu cumpărători de miei, care oferă sub 24 lei/kilogram în viu! Cu rugămintea cum apare o postare cu prețul mai mic de 24 lei, urgent un raport pe grup!
Poate într-un sfârșit vor înțelege și colegi din celelalte grupuri de oieri, să facă la fel și să ținem prețul cât mai aproape de cel corect! Cu o floare nu se face primăvară, dar este un semn! Unitate”, a transmis acesta, pe un grup al crescătorilor de animale.
Ciobanii sunt hotărâți să mențină prețul de 24 de lei pe kilogram pentru carne de miel. Ei spun că au costuri mari de producție. În plus, susțin că prețurile furajelor sunt în creștere constantă. Potrivit lor, cheltuielile pentru utilități sunt și ele considerabile.
Prețul va depinde și de calitatea cărnii
Ținând cont că prețul cărnii de miel este estimat la un nivel dublu, unii crescători au început deja să comercializeze carcasele de miel la suma de 50 de lei pe kilogram.
Există o opinie comună printre fermieri că prețul cărnii este influențat și de calitatea acesteia. În ciuda sprijinului majoritar al oierilor din acest grup pentru inițiativă, există și voci care argumentează că stabilirea unui preț minim ar trebui să fie decisă la nivelul fiecărei ferme în parte.
„Eu nu vreau să spun nici că e mult 24 lei/kg în viu, nici că este puțin. Vreau doar să spun că nu poți cere același preț, indiferent de greutatea și de calitatea mieilor.
Sunt miei buni, care-și merită un asemenea preț, dar sunt și miei pentru care și 20 lei/kg este prea mult. Nu poți cere același preț și pe mielul bun și pe mielul slab!”, a transmis un alt crescător de animale.
Sindicatul Fermierilor Patrioți explică situația
Conform afirmațiilor lui Ștefan Muscă, reprezentant al Sindicatului Fermierilor Patrioți, există speranța ca prețul să nu ajungă la nivelul de 50 de lei pe kilogram. Totuși, el consideră că este prematur să se facă astfel de estimări.
Ele ar trebui evitate până când vor fi luate în considerare comenzile provenite din țările arabe. Aici, consumul de carne de miel este ridicat.
„Noi sperăm să nu ajungem la 50 de lei și să nu depășim 40 de lei, numai că deocamdată este prematur să discutăm astăzi, pentru că noi trebuie să așteptăm și comenzile care vin din țările arabe şi atunci vom stabili dacă va fi căutat sau nu.
Dacă nu va fi căutat, suntem obligați să vindem mult mai puțin”, a explicat președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți.
Potrivit lui Ștefan Muscă crescătorii sunt puternic influențați de prețurile impuse de comercianți și producători. El a solicitat autorităților politice să intervină pentru reglementarea lanțurilor de intermediari, care determină creșterea prețurilor.
În anul 2023, prețul inițial pentru un kilogram de carne de miel la intrarea în ferme era de 20 de lei. În același timp, în unele supermarketuri, pulpa de miel cu os a fost comercializată la un preț de până la 65 de lei pe kilogram.