Scăderea prețului mărfurilor indică probleme în economia globală. Acțiunile din SUA au recuperat majoritatea pierderilor din săptămâna trecută, care au fost cauzate de vânzări intense în urma datelor slabe despre forța de muncă și producție.
Investitorii au încercat să ignore temerile legate de recesiune, iar unii analiști consideră că fundamentele economice ale SUA rămân stabile.
Scăderea prețului mărfurilor indică probleme în economia globală
Piețele de mărfuri ar putea însă oferi o perspectivă diferită asupra economiei globale.
Fondul Invesco DB pentru metale de bază a înregistrat o scădere de peste 7% în ultima lună, iar contractele futures pentru țiței au scăzut cu 14% între 5 iulie și 5 august.
”În ceea ce priveşte mărfurile, întreaga clasă de active este sub presiune”, a declarat clienţilor Rob Ginsberg, director general la Wolfe Research, într-o notă de cercetare de vineri.
”În afara aurului, ţi-ar fi greu să găseşti un set-up pozitiv. Vedem această scădere amplă a preţurilor mărfurilor ca un alt avertisment cu privire la starea economiei”, a adăugat el.
Cuprul, în mod special, este considerat un indicator al evoluției economiei, a declarat Bart Melek, șeful strategiei de mărfuri la TD Securities.
La începutul acestui an, prețul cuprului a crescut din așteptarea unui super-ciclu, în care cererea ar depăși oferta, datorită rolului său esențial în industrii emergente precum vehiculele electrice, semiconductorii și energia regenerabilă.
Totuși, contractele futures pentru cupru au scăzut cu 21,4% de la maximul din 2024, de 5,19 dolari pe liră, înregistrat pe 20 mai, ajungând la 4,089 dolari luni dimineața. În ultima lună, aceste contracte au scăzut cu aproape 12%.
”Avem naraţiunea super-ciclului, această lume minunată a vehiculelor cu baterie, care se risipeşte foarte, foarte repede. Nimeni nu mai vorbeşte cu adevărat despre asta”, a spus Bart Melek pentru CNBC.
Cererea scăzută din China afectează cuprul și petrolul
Slăbiciunea Chinei, a doua cea mai mare economie din lume, afectează în mod special cuprul și petrolul, a declarat Melek.
Datele globale privind producția nu au fost, de asemenea, favorabile, a adăugat el.
Analistul estimează că atât cuprul, cât și petrolul ar putea se confrunte cu surplusuri, mai degrabă decât cu o piață strânsă, așa cum anticipau unii specialiști.
”Nu am primit stimulente fiscale extrem de favorabile în China. Au existat multe pariuri acolo, în special pe partea discreţionară, că China va oferi un fel de stimulent care le va ridica economia”, a spus Melek.
Deși petrolul a beneficiat de sprijin din cauza tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, cererea scăzută din China a pus presiune pe piață timp de luni întregi.
Luni, OPEC a revizuit prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru acest an, reducând-o cu 135.000 de barili pe zi, din cauza scăderii așteptărilor din China.
”Atât pieţele de energie, cât şi pieţele de metale de bază şi cuprul reflectă un mediu economic mai lent, în care este probabil să existe o creştere mai mică a cererii, ceea ce reduce riscul unor condiţii de subaprovizionare”, a spus Melek.
SUA impune Chinei tarife pentru mai multe produse
În același timp, în timp ce economia Chinei se confruntă cu dificultăți, SUA se îndreaptă spre protecționism, impunând tarife împotriva Beijingului pentru o gamă variată de produse, de la vehicule electrice și baterii, până la semiconductori și module solare.
În luna iulie, Uniunea Europeană a introdus tarife pentru vehiculele electrice fabricate în China, iar Beijingul a depus vineri o plângere la Organizația Mondială a Comerțului.
”Asta înseamnă doar că există un flux mai puţin liber de lucruri de acolo spre aici. Dacă impunem tarife, înseamnă preţuri mai mari. Aproape prin definiţie, pentru orice nivel de cerere, obţineţi mai puţin cu tarife”, a spus Melek.
Piața așteaptă miercuri ultima actualizare a indicelui prețurilor de consum și comentariile de la reuniunea anuală a bancherilor centrali de la Jackson Hole, Wyoming, care va avea loc săptămâna viitoare.
Melek a menționat că o reducere a dobânzii de către Rezerva Federală în septembrie este deja în mare parte anticipată.
”Nu sunt sigur că piaţa devine atât de entuziasmată”, a spus Melek despre reducerea aşteptată a dobânzii.