De cele mai multe ori, electrocasnicele sunt greu de reparat pentru că majoritatea componentelor sunt fie sudate, fie lipite, lucru care îngreuneaza schimbarea acestora.
Propunerile ţărilor din UE vizează televizoarele, electrocasnicele mari şi corpurile de iluminat. Potrivit organizaţiilor de mediu, noile reguli vor fi benefice pentru a salva resurse şi pentru a proteja mediul înconjurător.
„Amprenta de carbon, într-adevăr, poate fi destul de însemnată şi aici trebuie să ne gândim. Ecranele LCD au fost deja înlocuite pentru că erau foarte poluante, plasma foarte poluantă şi am trecut la LED care este mult mai puţin. Trebuie să ţinem cont de ecologie. Sunt nişte măsuri bune, dar am spus, acest cerc trebuie să se închidă cu electroniştii, cu softiştii, pentru a stabili ritmul în care schimbăm tehnologia”, spune Dan Trifu, vicepreşedinte Ecocivica.
„Cu siguranţă clientul final va fi cel care va beneficia de astfel de măsuri, dar s-ar putea să se întoarcă pe cealaltă parte într-o creştere a costului produselor”, spune Adrian Antohi, manager al unei companii de service electrocasnice
De cealaltă parte, reprezentanţii magazinelor spun că nu există motive de îngrijorare pentru clienţi.
„Este greu să luăm în calcul o scumpire a produselor. Nu ştim exact cum va fi legea, ce context o să aibă”, a spus Daniel Apostol, directorde magazin.
O analiza a unui centru de reciclare arată că 10% dintre maşinile de spălat stricate s-au defectat în mai puţin de 5 ani. De asemenea, potrivit unei analize realizate între 2004 şi 2012, numărul electrocasnicelor care s-au defectat a crescut de la 3,5% la 8,5%.
„Dacă părinţii noştri îşi cumpărau un frigider şi îl ţineau aproape 30 de ani, în momentul de faţă clienţii îl schimbă la 5-10 ani”, sustine Daniel Apostol, director de magazin.
„Nu mai stă nimeni cum stăteam noi în anii 90 de reparam absolut tot cu ciocanul de lipit, cu o lupă şi nişte lucruri rudimentare”, a mai spus Dan Trifu, vicepreşedinte Ecocivica, conform Digi24.
„Există într-adevăr o creştere a complexităţii produselor, sunt mai sofisticate, se transformă în mari gadgeturi, dacă ne gândim la dimensiunea lor. Înainte, dacă aveai de schimbat un buton, poate erau unii care mai meştereau. Acum nu mai ai cum, dacă s-a defectat placa electronică nu ai ce să-i faci, trebuie să o înlocuieşti”, mai spune Adrian Antohi, manager al unei companii de service electrocasnice.
Producătorii de electrocasnice spun că regulile propuse sunt prea stricte şi vor încetini inovaţia.