Dupa cresterea spectaculoasa inregistrata pe piata de actiunile Azomures, alte doua combinate chimice - Amonil Slobozia si Sofert Bacau - au intrat in atentia investitorilor. Volumul tranzactiilor cu actiuni Amonil si Sofert a crescut, in luna iulie, cu mai mult de 60 %, comparativ cu luna precedenta. Interesul pentru actiunile celor doua combinate chimice este justificat de evolutia preturilor la uree, amoniac si azotati pe piata mondiala. Cresterile de aproximativ 30% a acestor preturi au cond
Dupa cresterea spectaculoasa inregistrata pe piata de actiunile Azomures, alte doua combinate chimice – Amonil Slobozia si Sofert Bacau – au intrat in atentia investitorilor. Volumul tranzactiilor cu actiuni Amonil si Sofert a crescut, in luna iulie, cu mai mult de 60 %, comparativ cu luna precedenta. Interesul pentru actiunile celor doua combinate chimice este justificat de evolutia preturilor la uree, amoniac si azotati pe piata mondiala. Cresterile de aproximativ 30% a acestor preturi au condus la reluarea activitatii de productie in cazul Amonil si la lichidarea stocurilor de uree la Sofert Bacau.
In plus, cotatiile foarte mici din piata au transformat actiunile celor doua societati in plasamente atractive pentru fondurile de investitii, care urmaresc atat cresterile inregistrate de actiuni, cat si eventuale dividende la incheierea exercitiului financiar. O parte a brokerilor sustine ideea unei implicari serioase a fondurilor de investitii in ultimele tranzactii efectuate cu actiuni Amonil. Ei considera ca Adunarea Generala a Actionarilor convocata la aceasta societate pentru 22 iulie a fost amanata la o data neprecizata si fara sa se specifice daca data de referinta pentru actionari va ramane aceeasi, tocmai pentru a permite unor investitori interesati sa dobandeasca pozitii de actionari semnificativi si sa se implice in administrarea companiei. Volumul tranzactiilor inregistrat cu actiunile Amonil dupa 22 iulie a confirmat, atat prin numar, cat si prin evolutia pretului mediu, ca structura actionariatului va fi diferita, pana la sfarsitul lunii august.
O situatie diferita este cea a societatii Sofert Bacau, unde compania Interagro detine 63,28 % din actiuni. Totusi, numai in sedinta de tranzactionare din 28 iulie s-a inregistrat un transfer de 699.000 de actiuni, reprezentand aproape 1 % din totalul actiunilor emise. Operatorii considera ca, in maximum doua saptamani, aceste transferuri vor continua, fara sa poata specifica daca actionarul majoritar vinde din pachetul de actiuni pe care il detine sau isi consolideaza pozitia prin achizitionarea unor noi actiuni. Brokerii sunt de parere ca evolutia celor doua societati va fi in continuare pozitiva, atat timp cat piata de desfacere pentru acest gen de produse se va mentine la acest nivel al cererii si al preturilor.