Petrolexportimport S.A. (PEI) a înregistrat o creştere de 11.26% de la deschiderea bursei, cea mai mare creştere de preţ în şedinţa de astăzi. După volum, acţiunile Rompetrol Rafinare au fost cele mai tranzacţionate, ceea ce a dus la o creştere a preţului de 4,59%.

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,65% la debutul şedinţei, într-o piaţă în care interesul investitorilor a fost ridicat pentru acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), al căror preţ a urcat după ce un grup de acţionari a solicitat, joi, întrunirea AGA pentru alegerea CA prin vot cumulativ.

Bursele europene în creştere

Evoluţia pieţei a fost influenţată în principal de marile burse europene, care au deschis şedinţa de vineri în creştere cu până la 0,7%, după ce pieţele din SUA au avansat joi cu cel mult 1,15%. Majoritatea burselor din Asia au avansat vineri cu până la 2%, însă piaţa din Japonia a scăzut uşor, cu 0,66%.

Acţiunile Rompetrol Rafinare erau tranzacţionate la ora 10:15 la 0,0567 lei, preţ cu 4,04% peste ultima cotaţie de joi. Titlurile erau, totodată, cele mai lichide din piaţă, operaţiunile însumând 363.000 de lei, valoarea reprezentând 33% din rulajul bursei, de 1,1 milioane lei.

Unii acţionari minoritari ai Rompetrol Rafinare au cerut joi Consiliului de Administraţie al companiei convocarea unei AGA în care să fie aleşi administratorii prin vot cumulativ, pentru a fi reprezentaţi în CA, solicitând, totodată, un audit privind actele încheiate între Rompetrol Rafinare şi acţionarul majoritar, în perioada ianuarie 2007 – septembrie 2009.

Rompetrol Rafinare saltă indicele BET-NG

Acţiunile Rompetrol Rafinare au amplificat ascensiunea indicelui BET-NG, care analizează titlurile companiilor din sectorul energetic. Indicele era astfel în creştere cu 1,46%.

Primele tranzacţii de vineri cu cele mai lichide zece acţiuni au fost efectuate la preţuri în medie cu 0,9% mai mari faţă de cotaţiile de la finalul şedinţei de joi, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare au dus indicele BET-FI cu 2,07% peste nivelul de referinţă.

În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,11% peste închiderea zilei anterioare.

Evoluţia pieţei a venit pe un rulaj de 1,1 milioane lei (272.000 de euro), valoare de peste trei ori mai redusă decât lichiditatea de la debutul sesiunii de joi, de 3,4 milioane lei (810.000 de euro).

SURSA: Mediafax