Capital a realizat o analiză a evoluţiei preţurilor apartamentelor pe parcursul anului trecut, luând în calcul prețurile celor situate în zonele semicentrale, acestea având cel mai ridicat potenţial de tranzacţionare. Cum era de aşteptat, cele mai mari reduceri de preț în 2010 le-au făcut proprietarii din Bucureşti, cu 10% până la 20%. O statistică realizată de portalul AnunturiParticulari, la cererea Capital, arată că preţul garsonierelor din zonele semicentrale a cunoscut în decurs de un an un declin mai temperat, de numai 10%, în timp ce apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 14%, cele cu trei camere, cu 15%, iar cele cu patru camere, cu 20%.
„Pentru anul 2011, estimăm o scădere de minimum 10% a preţului pentru segmentul rezidenţial secundar (vechi) din Bucureşti, sub acțiunea mai multor factori, care acţionează cumulativ. Dintre aceştia, cei mai importanţi sunt: creşterea ofertei de proprietăţi la vânzare din partea sistemului bancar, dar şi continuarea trendului descendent înregistrat pe această piaţă. Măsurile de austeritate luate de Guvern anul trecut, care se vor propaga anul acesta la nivel macro şi microeconomic, vor afecta în continuare scăderea veniturilor populaţiei“, consideră Cosmin Grecu, managing director la Century 21.
Pe piaţa rezidenţială din Braşov, evoluţia cererii în primele săptămâni din 2011 a schimbat cotațiile. Dacă spre sfârşitul anului trecut preţurile locuinţelor înregistrau o scădere de circa 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, în prezent, procentul s-a redus la doar 5%.
Pentru acest an, consultanţii imobiliari din Braşov văd o stabilizare a preţurilor în ceea ce priveşte apartamentele vechi situate în zona semicentrală, însă aşteaptă scăderi de 8-10% în cartierele semicentral-periferice unde proprietarii încă mai avansează preţuri similare celor din perimetrul adiacent centrului oraşului. „Pentru locuinţele vechi, situate semicentral, dacă se conştientizează faptul că regula o face cel care achiziţionează şi, mai ales, că acesta nu este dispus să facă niciun fel de compromis, oferta fiind una variată, timpul de aşteptare până la încheierea tranzacţiei este scurt, media, de 30 până la 45 zile. Din păcate, nu acelaşi lucru se întâmplă cu acele proprietăţi care au fost scoase la vânzare chiar şi cu șase-nouă luni în urmă, dar la preţuri nerealiste, proprietarii lor părând a fi ancoraţi încă în perioada de boom imobiliar“, explică Nicole Rosnovăţ, managing partner la Coldwell Banker Alpin din Braşov.
Blocaj, stagnare, inerție
Constănţenii nu mai văd loc de scădere şi în acest an, decât poate cu excepția unor uşoare fluctuaţii, care n-ar schimba tabloul general. Și asta, pentru că stocul de apartamente aflat la tranzacţionare este în scădere și nu este alimentat de oferte noi.
„Estimăm că în prima parte a anului se va mai înregistra o uşoară scădere, iar spre sfârşitul anului, preţurile vor intra pe un trend ascendent. La nivelul întregului an, tendinţa preţurilor va fi de stagnare; practic, 2011 va fi anul în care se va ajunge la punctul minim. În Constanţa, spre deosebire de Bucureşti, nu s-a construit foarte mult, deci nu avem un surplus de apartamente“, precizează Victor Pandele, broker în cadrul companiei Domus Grup din Constanţa. Potrivit acestuia, un anunţ imobiliar care avansează un preţ la nivelul pieţei se poate transforma în tranzacţie în circa trei luni.
La fel ca în restul oraşelor mari, și la Iași, cele mai mari scăderi de preţ s-au produs în cazul apartamentelor cu suprafeţe relativ mari. Spre exemplu, prețul unui apartament de 44 mp care se vindea în urmă cu un an la 1.100 de euro/mp a scăzut acum la 40.000 de euro, iar unul de 63 mp, care se vindea tot cu 1.100 de euro/mp, a ajuns la 55.000-56.000 euro.
„Nu cred că vom mai cunoaşte creşteri de preţ în acest an. Dacă se deblochează programul «Prima Casă», cred că preţurile îşi vor păstra acelaşi nivel. Evident, dacă nu vor mai apărea noi măsuri de austeritate, care ar influenţa automat preţul locuinţelor. Mai pot apărea fluctuaţii de preţ din cauza cursului euro. Dacă moneda europeană se apreciază, tendinţa preţurilor va fi una descendentă, pentru că ne raportăm la leu“, subliniază Ciprian Pruteanu, broker în cadrul companiei Casa Ta din Iaşi. El a mai spus că proprietarii care doresc să vândă, nu cei care doar prospectează piaţa, pot ajunge să încheie o tranzacţie în circa două luni şi jumătate.
Băncile ar putea produce surpriza
Clujenii au ţinut preţurile constante pe parcursul anului trecut şi nu se grăbesc să le scadă nici în 2011. Chiar dacă tendinţa este mai curând descendentă, ritmul de scădere a prețurilor este temperat. „În ultimul an, majoritatea cumpărătorilor s-au orientat spre achiziţionarea de apartamente situate în imobile noi; cele din blocurile vechi au putut stârni interes doar prin preţurile atractive, în raport cu zona şi cu gradul de finisare. Considerăm că se vor înregistra în continuare uşoare scăderi, în procentaje diferite, în funcţie de mai mulţi factori“, spune Ramona Atena Cuc, directorul de vânzări al companiei Re/Max Grup de Lux din Cluj-Napoca. Potrivit acesteia, preţul de tranzacţionare a unei garsoniere confort I este cuprins între 18.000 şi 28.000 de euro, al unui apartament semidecomandat cu două camere se cifrează la aproximativ 40.000 de euro, iar al unuia cu trei camere, tot semidecomandat, la 55.000 de euro.
Aceste preţuri sunt similare cu cele practicate în urmă cu un an. Potrivit Ramonei Cuc, astăzi, cumpărătorii studiază ofertele pieţei săptămâni sau chiar luni de zile înainte de a lua decizia de achiziţionare, pentru că nu mai există o presiune de creştere pe preţuri. Dacă apartamentele mici se pot vinde în două-trei luni de la apariţia ofertei pe piaţă, în cazul apartamentelor mari, proprietarii sunt nevoiţi să aştepte, în unele cazuri, chiar şi patru luni.
Consultanţii imobiliari din Timişoara prevăd o continuare a scăderii preţurilor apartamentelor vechi şi în acest an, însă într-un ritm de 5-7%, care s-ar putea regăsi la nivel naţional. „Anul 2011 ar putea cunoaşte o corecţie severă a preţurilor pe segmentul rezidenţial, în situaţia în care băncile vor decide să pună în vânzare toate apartamentele pe care le-au executat deja. Este binecunoscut faptul că pentru cele câteva mii de locuinţe aflate într-o astfel de situație și scoase pe piață în 2010 s-au găsit puţini cumpărători interesaţi, motiv pentru care a fost nevoie ca licitaţiile să fie repetate în nenumărate rânduri“, amintește Cătălin Novac, evaluator în cadrul companiei Darian Timişoara.
Cele mai ieftine apartamente din Timişoara pot fi găsite în zona Calea Şagului, unde preţul minim al unei garsoniere este de 28.000 de euro, cel al unui apartament cu două camere, de 38.000 de euro, iar al unuia cu trei camere, de 50.000 de euro.
Harta preţurilor poate fi vizualizată şi accesând galeria foto