Statisticile sunt efectuate pe baza anunţurilor publicate de agenţiile imobiliare şi de proprietari, astfel că preţul de tranzacţionare poate suferi scăderi suplimentare situate în marje de negociere uzuale de 15-20%.
„Pe segmentul vechi, preţurile au evoluat în scădere în absolut toate oraşele analizate, conform aşteptărilor pentru acest final de an. Cele mai evidente diferenţe de preţ au fost înregistrate în Bucureşti (-1,5%), Constanţa (-1,7%) şi Timişoara (-2%), procentele fiind destul de mari pentru o perioadă de 30 de zile“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.
În noiembrie, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu 1,5%. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.084 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 1,8%. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,7% în ultimele treizeci de zile, aceasta fiind în continuare categoria de apartamente care înregistrează cea mai mare scădere de preţ. Unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 2,1% în intervalul analizat, iar preţul apartamentelor cu două camere au înregistrat o scădere de 0,7%.


Stagnare la Braşov
În noiembrie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu doar 0,1%, preţul acestora coborând de la 851 euro/mp util până la o valoare medie de 850 euro/mp util. Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate în cazul garsonierelor (-1,5%). Unităţile cu patru camere s-au ieftinit cu 0,3%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două şi trei camere au înregistrat o creştere în noiembrie, de 0,2%, respectiv 0,1%. În comparaţie cu luna noiembrie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 3,3% mai mici, cea mai mare diferenţă de preţ fiind întâlnită în cazul unităţilor cu două camere.

Fluctuaţii de preţ la Cluj
Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a înregistrat totuşi o uşoară scădere de 0,3% în noiembrie, coborând de la 977 euro/mp la 974 euro/mp. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor, unde a fost constatată o creştere de 0,6%. Apartamentele cu două camere au avut o evoluţie în stagnare în ultimele treizeci de zile (0,1%), iar unităţile cu trei camere au înregistrat o scădere de preţ de 0,4%. Preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,2% mai mici în comparaţie cu luna noiembrie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul unităţilor cu trei camere.

Scădere considerabilă la Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 1,7% în luna noiembrie, atingând valoarea de 921 euro/mp util. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit în acest interval cu 2,4%, iar unităţile cu două camere şi garsonierele s-au ieftinit cu 2,3%, respectiv 0,8%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele s-au atenuat considerabil, fiind cuprinse între -1,3% în cazul garsonierelor şi +1,3% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Timişorenii au lăsat cel mai mult din preţ
În noiembrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a fost de 780 euro, cu 2% mai puţin decât în octombrie. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu două şi trei camere s-au ieftinit cu 1,7%. În acelaşi timp, preţul unităţilor cu patru camere a înregistrat o creştere de 0,6%. Preţul garsonierelor, pe de altă parte, a crescut cu 2,1%. Analizând evoluţia la 12 luni, constatăm că preţurile medii cerute în prezent pe toate categoriile sunt egale sau mai ridicate decât cele înregistrate cu un an în urmă. Cea mai mare diferenţă de preţ în acest sens se regăseşte în cazul garsonierelor care sunt mai scumpe în prezent cu 4,7% decât în noiembrie 2010.

Ploieştenii au scăzut 6% din preţ
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti înregistrează, în luna noiembrie, o valoare medie de 866 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţurile afişate de proprietari în ultimele treizeci de zile au fost cu 1% mai mici decât în octombrie. În comparaţie cu luna noiembrie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 6% mai mici, aceasta fiind şi cea mai mare diferenţă înregistrată la nivel de oraş, la 12 luni.