În prima parte a anului, piaţa imobiliară românească a consemnat o tendinţă ascendentă pe toate sectoarele imobiliare, evidenţiază raportul Darian. Cel mai bun semnal al revenirii pieţei imobiliare este dat de interesul manifestat atât de investitorii noi pe piaţa din România, cât şi de cei care aveau proiecte în hibernare.
„Ne aşteptăm în perioada următoare la o creştere a stocului de proprietăţi pe toate sectoarele pieţei imobiliare. Este de aşteptat ca trendul pozitiv din prima parte a anului să se continue şi în cea de-a doua, şi în viitorul apropiat, asistând, până la finalul anului în curs şi începutul anului 2016, la finalizarea unor proiecte începute în această perioadă, dar şi la demararea altor proiecte de anvergură, atât la nivelul Capitalei, cât şi în restul ţării. Putem afirma că piaţa imobiliară din ţara noastră şi-a învăţat lecţia şi a trecut pragul maturizării“, spune Adrian Crivii, directorul general Darian.
În ultimul an, scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, cu o tendinţă uşor ascendentă pe parcursul ultimelor şase luni. Creştere din prima parte a anului s-a simțit foarte puțin pe piață, care a fost mai degrabă stabilă, se precizează în raportul Darian.
Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.
În semestrul întâi din 2015, în marea majoritate a orașelor prețul mediu s-a menținut în jurul valorii înregistrate în semestrul anterior, o mare parte înregistrând şi creșteri de prețuri (14 oraşe cu maxim 6,2%). Au existat, de asemenea, şi scăderi (12 oraşe), însă tendința viitoare pare sa fie de creștere. În primul semestru din 2015, preţul mediu unitar la nivel naţional s-a situat la nivelul de 674 euro/mp.
În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 567 euro/mp la Arad şi 932 euro/mp la Cluj Napoca, calculând astfel o medie la nivelul polilor de 763 euro/mp, similară cu nivelul înregistrat în semestrul trecut, dar cunoscând o depreciere substanțială de 41% faţă de perioada de început a crizei, anul 2008.
La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere din semestrul întâi, comparativ cu semestrul al doilea din 2014, a fost înregistrată în Bacău (-2,4%), urmată de Iași (-1,8%) și Oradea (-0,9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, şase oraşe au înregistrat mici evoluții negative, trei oraşe au prețuri în stagnare, iar şase orașe (printre care și Capitala) au înregistrat mici creșteri de preţ.
În București s-a înregistrat în semestrul întâi o creștere de 0,5% față de semestrul anterior și, respectiv, de 1,5% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 euro/mp), pe când cel mai mic preţ este prezent în Sfântu Gheorghe, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează la 430 euro/mp. Pentru semestrul întâi al acestui an, media la nivelul oraşelor mici este de 570 euro/mp, în stagnare în ultimele şase luni.
Creşteri şi la apartamente noi
Celălalt segment al pieței imobiliare – apartamente şi case nou construite – a înregistrat şi el o uşoară creştere. Acest lucru se poate observa şi din creşterea numărului de autorizaţii de construcţie emise. În cursul anului 2014 au fost emise cu 4,8% mai multe autorizaţii de construcţii decât în 2013, conform Institutului Naţional de Statistică. În prima parte a anului 2015 au fost finalizate cu aproape 12% mai multe locuinţe decât în aceeaşi perioadă a anului 2014.
În ceea ce priveşte preţul apartamentelor noi, acesta a înregistrat o uşoară apreciere, de la 776 euro/mp în semestrul al doilea din 2014 la 779 euro/mp în semestrul întâi din 2015. În Capitală, preţul mediu a rămas neschimbat atât faţă de semestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.